Виолета Балабанова, която бе жестоко убита в Пловдив преди 10 години, е била сигурна, че поръчител на нападението срещу нея е синът ѝ Георги. Това стана ясно днес в съдебната зала. Тази сутрин Здравко Дечкин, който е обвинен в убийството на влиятелната бизнесдама от Пловдив, се изправи пред магистратите. Делото протече с разпити на няколко свидетели на бруталното деяние.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Непознат мъж я връхлетял, изтръгнал от ръцете ѝ кожената чанта, в която държала документите си, а след това я намушкал неколкократно с нож в областта на корема.

Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената.

10 години по-късно Здравко Дечкин отговаря пред съда за грабеж, придружен с убийство. Според държавното обвинение, поръчител е именно нейният наследник, починал при катастрофа няколко години по-късно.  17 хиляди лева и BMW Х5, собственост на Балабанов, била цената, която той обещал на Дечкин за мократа поръчка. Самият Дечкин отрича да е убил жената, въпреки че полиграфът е отчел твърдението му като лъжовно.

Пръв пред съда застана лекарят от Спешна помощ, който се отзовал на сигнала за наръганата бизнесдама. Наложи се показанията му пред съдия, дадени в хода на досъдебното производство, да бъдат прочетени в залата, тъй като самият той твърдеше, че не си спомня нищо за случая. По това време се извършвали твърде много криминални деяния, а датата била твърде назад във времето, заяви д-р Войнов. В предходните си показания той посочил, че Виолета лежала в локва кръв и имала прорезни рани по ръцете и краката. Медиците я попитали дали познава нападателя, но жената отговорила, че само го е виждала. Описала го като „грозен и дебел” мъж, който носел шапка с козирка.  Обяснила, че ѝ дръпнал чантата, а тя се развикала. Мъжът се отдалечил, но малко след това се върнал, стиснал нож. Когато пристигнал лекарският екип, ръката на жената била превързана, но не се знае от кого.

Показания даде и Михаил Ангелов, който бил дългогодишен приятел на семейство Балабанови. Късно вечерта Георги се обадил на мъжа, който е дългогодишен служител на реда, за да му каже, че майка му била нападната. Ангелов отишъл на място в момента, в който потегляла линейката.

Той разказа пред магистратите, че познава семейството от дълги години, след като завързал приятелство с Георги Балабанов – баща. След смъртта на мъжа си, Виолета неколкократно му споделяла, че се притеснява Георги младши да не пропилее семейното имане. Мъжът не работил, но демонстрирал големи финансови възможности. Живеел през 2-3 къщи от родителката си, а в гаража си държал БМВ-та, Мерцедес AMG, последен модел Алфа Ромео и други лъскави возила. Стандарта си на живот поддържал благодарение на възможностите на родителите си, които движели бизнес с месни изделия и зърно. Според показанията на Ангелов обаче майката давала на Георги единствено джобни, за да отиде на кафе или ресторант, и избягвала да му дава по-големи суми.

Георги често се забърквал в проблеми. Виолета преживяла тежко раздялата със съпругата му, от която имал дете, тъй като чувствала снаха си близка. Молела Ангелов да го наглежда, за да не се забърка в нещо лошо.

В деня, след като била наръгана, семейният приятел отишъл в болницата да види Виолета. Тогава тя му споделила, че се притеснява, че Георги може да влезе в апартамента ѝ и да отвори касата, в която държала документи за имотите си.

„Попитах я дали мисли, че синът ѝ има нещо общо с нападението. Тя не ми отговори, само извърна глава и се разплака”, заяви той пред магистратите. Самият той се усъмнил в него, след като го попитал директно дали знае нещо за инцидента. Балабанов обаче упорито заобикалял въпросите, гледайки на другата страна.

По искане на прокурора по делото Албена Георгиева бяха прочетени и показанията на Ангелов отпреди 10 години. В тях той определя Георги като „плейбой с широки пръсти”. След като жената издъхнала, двамата загубили контакт, а след известно време Георги започнал да му звъни, за да му иска по 50 лв. назаем.

„Давах му, в името на доброто ми приятелство с родителите му. Година или две по-късно, разбрах, че е загинал при катастрофа”, разказа той.

Още осем свидетели бяха призовани в съдебната зала днес, а разпитите ще продължат и в сряда. 

Както вече съобщихме, след смъртта на майка си на 8 декември, Георги продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да поддържат отношения. Пръстовите отпечатъци на Дечкин са били открити на входната врата на Виолета. Следите са намерени още през 2009, ала на Дечкин е направена криминална регистрация едва през 2018, когато се води досъдебно производство срещу него за наемането на работа на непълнолетно лице.

Здравко Дечкин, подсъдим за убийство преди 10 години, не признава винаПроцесът срещу него започна, разпитват свидетели