Филип Янков, обвинен в опит за предумишлено убийство в Рогош, отново се изправи пред съда. Делото тръгна по общия ред, с разпит на всички свидетели. По време на разпоредителното заседание Янков отказа да признае вина. По думите му фактите не са такива, каквито са описани в обвинителния акт.

Както TraffiсNews разказа, кървавият инцидент стана в средата на май 2020 година. Мъж бе намушкан в пловдивското село Рогош. До инцидента се стигна след скандал между двама мъже от различни ромски фамилии. По-възрастният извади нож и намушка другия. Пострадалият бе с 4 прободни рани.

Единствено намесата на лекарите и осъществената оперативна интервенция предотвратили настъпването на смъртта на 32-годишния.

Извършителят Филип Янков днес се изправи пред магистратите в Окръжен съд. 57-годишният мъж е с повдигнато обвинение за опит за предумишлено убийство.

Янков обитавал къща със семейството си в Рогош. В съседни домове живеели представители на фамилията на 32-годишния Ванев. Между двете семейства възниквали скандали и конфликти, придружавани със закани. Причината се оказали секс записи, публикувани в социалните мрежи. 

Жертвата на опит за убийство край Пловдив: Една година Филип ме дебнеше, канеше се да ми пръсне главатаДва секс клипа са станали причина за кървавата свада между двата ромски клана

По време на днешното заседание бяха разпитани вещите лица, изготвили част от експертизите по делото.

В заключението на специалистите, изготвили съдебно – медицинската експертиза, ясно е описана всяка една рана на Тодор Ванев. По думите на доц. д-р Светлозар Спасов, животът на последния е висял на косъм и само намесата на медиците е предотвратила смъртта на мъжа.

„Налице са 4 прорезни рани, една от които е проникваща. Става дума за тази в лявата гръдна част, под мишницата, причинена от нож. Оръжието е пробило кожата и меките тъкани, като не е засегнало белия дроб. Острието е било на сантиметри от сърцето. Благодарение на това, че ъгълът на проникване е бил друг, не се е стигнало до пронизване на сърцето. Налице е бил плевмоторакс или с други думи излив на кръв, както и разхерметезиране на гръдната кухина. Имало е сериозна опасност за живота на Ванев. Имаме и множество охлузвания по глава, тяло и ръце. Те са причинени от твърди предмети – бухалки, тръби и прътове. От нараняванията има три телесни повреди. Имаме и абсцес при една от порезните рани. Тя е отдясно, прорезна без проникване. След зашиването, се е получило загниване на тъканите. Това е довело отново до опасност за живота на Ванев. Освен това имаме и две счупени ребра, причинени от удари. От експертизата става ясно, че ножът е добре заострен и не е имало нужда от сериозна сила, за да се пробие кожата. Трябва да се подчертае още нещо – ако Ванев не е бил в добра физическа форма, здрав и прав мъж, е можело да се стигне до сериозни последици”, каза в съдебна зала доц. Д-р Светлозар Спасов.

След приемане на експертизите, заседанието бе прекратено и делото отложено. Причината – четирима ключови свидетели не се явиха в залата. Една от тях е Атанаска, която е била любовница на Ванев и е главна героиня в порно клипа, станал ябълката на раздора между двамата. Освен нея, за следващо заседание ще бъде призована и още една дама - Златка. Жената е разпространила въпросното видео. 

Процесът ще продължи в началото на ноември.