За пореден път семейство Прокопиеви са поискали да паднат обезпечителните мерки спрямо фирмите им. От КПКОНПИ обаче заявиха, че с определение на Окръжен съд – Бургас молбата им през фирмата "Алфа финанс холдинг" АД е останала без уважение.

Тя са поискали вдигане на обезпечителни мерки за имоти – собственост на търговски дружества, наложени по искане на КПКОНПИ. Магистратите посочват, че „на практика обезпечителната нужда не е отпаднала“. За осми път съдът отказва подобни искания по отношение на имущество на Иво и Галя Прокопиеви и свързани с тях юридически лица.

От Бургаски окръжен съд са допуснати обезпечителни мерки по искове на КПКОНПИ на стойност 204 064 417,50 лв. (в периода от 2017 г. до момента) по отношение на Иво и Галя Прокопиеви и свързани дружества. Всички съдебни състави са потвърдили правилността и законосъобразността на тези актове в полза на Комисията.

Припомняме, че КПКОНПИ десетки пъти внася искове срещу Прокопиеви, най-вече за абсолютни несъответствия между данъчните им досиета и притежаваното от тях. 

Преди година и половина КПКОНПИ поиска разрешение от съда за запор върху цялото имущество на бизнесмена Иво Прокопиев, негови фирми и на съпругата му.

Искането на Цацаров е във връзка с двете дела - за пране на пари и за продажбата на държавния дял от едно от трите енергийни дружества.

Съответно, шефът на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров е поискал запори върху имотите на собственика на "Капитал" в цялата страна, както и на жена му Галя Прокопиева. Основанието на държавния антикорупционен орган е, че имуществото на фамилията не съответства на доходите им.

От антикорупционната комисия изпратиха и подробна справка до медиите, в която описват цялата фактология на действията си и описват цялото имущество на Прокопиеви, което да бъде запорирано.

Става въпрос за запор на акции, на сметки, на моторна лодка, както и на сгради, притежание на подсъдимия и фирмите, в които участва.