39-годишният Митко Манолов и 38-годишната Мевлян Камберова, които бяха задържани с хероин на Централна гара - Пловдив остават в ареста. Това реши днес Пловдивският апелативен съд, като потвърди взетите от Окръжен съд мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Съдът счете подадените от тях молби за промяна на мерките им за неотклонение с по-леки за неоснователни.

Видно от материалите по делото, при извършен обиск на жената на 18 септември е открито наркотичното вещество, а именно хероин с общо нетно тегло 397 грама. Към това действие е престъпено след оперативна разработка, в хода на която е установено, че тя и  съучастникът ѝ Митко Манолов разпространяват хероин, с които се снабдявали от град София. От проведеното оперативно наблюдение е установено, че данните по разработката се потвърждават от пътуването на двамата до столицата на 17 сепември и последвалото пътуване към Пловдив и задържането им на Централна.

Задържаните с хероин на Централна гара-„малък човек” и здравен медиатор към Община ПловдивОкръжен съд ги остави и двамата в ареста

Апелативните съдии считат, че на този ранен етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастност на двамата задържани към обвинението, което им предявено за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Има свидетелски показания на лице, което твърди, че именно от Манолов си е купувал хероин, а за наркотика знаел, че го носят от столицата.

Относно доводите на всеки от двамата задържани, че сами поотделно отглеждат децата си, жената има четири деца, едно от които страда от хронично заболяване, а вторият обвиняем се грижи за болния си син, съдът приема, че това не променя изводите на първоинстанционния съд, чието определение за вземане на най-тежката мярката за неотклонение, е правилно и законосъобразно. Уведомен е местния отдел на „Закрила на детето“, от където ще се погрижат за децата, останали без надзора на родителите си.

Припомняме, че от справка на медията ни стана ясно, че Мевлян Камберова  присъства в списъците като член на „Националната мрежа за здравни медиатори”. Тя е изпълнявала длъжността здравен медиатор към Община Пловдив. Нейния съучастник Митко Манолов, който всъщност е малък човек, също е медиатор, но Правен. Според запознати те често са били засичани двамата в участие в различни дейности и събрания.  Последното такова, на което те са присъствали заедно е било кръгла маса на тема "Правна помощ на лицата, пострадали от домашно насилие, и координация на институциите при осъществяване на защитата им". Дискусията бе организирана от Националното бюро за правна помощ и Адвокатска колегия – Пловдив, a домакин бе Община Пловдив. Самият Манолов беше публикувал снимки от срещата в своя фейсбук профил, на които двамата арестувани позират в заседателната зала на Общината. Именно там името му фигурира в гостите като - Правен медиатор.

Настоящото определение на Апелативния съд е окончателно.

Етичната комисия на НМЗМ: Хванатата с наркотици е уволнена дисциплинарно още през юни 2023 годинаУправителния съвет и Етичната комисия на сдружението излезе със становище по темата