Хванатата на Централна гара с хероин Мевлян Камберова е била уволнена дисциплинарно от поста си като член на „Националната мрежа за здравни медиатори” още през юни месец тази година.Това стана ясно след изпратено становище до медията ни от Управителния съвет и Етичната комисия на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“.

Както TrafficNews съобщи по-рано Камберова и нейният съучастник Митко Манолов бяха арестувани на Централна гара с близо 400 грама хероин след акция на Криминална полиция. Те бяха взели наркотика от София, като е бил с предназначение за разпространение на територията на Пловдив и в частност квартал „Столипиново”. 

Задържаните с хероин на Централна гара-„малък човек” и здравен медиатор към Община ПловдивОкръжен съд ги остави и двамата в ареста

В позицията категорично се отбелязва , че Управителният съвет и Етичната комисия на Сдружение ,,Национална мрежа на здравните медиатори“ (НМЗМ) остро осъжда разпространението на наркотични вещества и други подобни криминални деяния.

„Бихме искали да ви информираме, че цитираната в материала на trafficnews.bg Мевлян Камберова не е член на НМЗМ от април 2021 г., а по наша информация е уволнена дисциплинарно от заеманата позиция на здравен медиатор в община Пловдив през юни 2023 г.”

Те пишат още, че в края на 2022 година експерти на НМЗМ са извършили мониторинг на работата на здравните медиатори в община Пловдив, в рамките на който са били осъществени срещи и с ръководителите на здравните медиатори от община Пловдив за обсъждане на констатираните пропуски и отправяне на препоръки.

„НМЗМ е неправителствена организация, която обединява практикуващите здравни медиатори в България. НМЗМ има високи критерии и стандарти на работа – както професионални, така и морални – в Сдружението членуват над 300 здравни медиатори, които ежедневно изпълняват с достойнство своята работа в най-уязвимите и труднодостъпни групи, както и изявени професионалисти от различни професионални сфери.

С уважение, членовете на Управителния съвет и на Етичната комисия на НМЗМ” , написаха още от комисията.