Задържаните с близо 400 грама хероин на Централна гара преди дни се оказаха здравен медиатори към Община Пловдив и правен медиатор, научи TrafficNews. Припомняме, че в брифинг към медиите директорът на пловдивската полиция старши комисар Георги Чергов и началникът на отдел „Криминална полиция“ в Пловдив Георги Ташев, съобщиха за ареста им. Те отбелязаха, че наркотикът е бил доставен от София с предназначение за разпространение на територията на Пловдив и в частност квартал „Столипиново”.

39-годишният Митко Манолов и 38-годишната Мевлян Камберова са отишли с влак до София, върнали са се в Пловдив пак с влак и на Централна гара са били задържани от служители на отдел „Криминална полиция”. Спрямо двамата е повдигнато обвинение за разпространение на високорискови вещества.

От справка на медията ни става ясно, че Мевлян Камберова  присъства в списъците като член на „Националната мрежа за здравни медиатори”. Тя изпълнява длъжността като здравен медиатор към Община Пловдив. Нейния съучастник Митко Манолов, който всъщност е малък човек, също е медиатор, но Правен. Според запознати те често са били засичани двамата в участие в различни дейности и събрания.  Последното такова, на което те са присъствали заедно е било кръгла маса на тема "Правна помощ на лицата, пострадали от домашно насилие, и координация на институциите при осъществяване на защитата им". Дискусията бе организирана от Националното бюро за правна помощ и Адвокатска колегия – Пловдив, a домакин бе Община Пловдив.  Смият Манолов бе публикувал снимки от срещата в своя Фейсбук профил, на които двамата арестувани позират в заседателната зала на Общината. Именно там името му фигурира в гостите като- Правен медиатор.

Вчера те се изправиха пред Окръжен съд-Пловдив с искане за по-лека мярка за неотклонение. Магистратите обаче са преценили, че най-адекватната такава спрямо двамата се явява „задържане под стража”. Ако Манолов и Камберова бъдат признати за виновни ги грози от 3 до 12 години лишаване на свобода и глоба.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив. 

17-годишен убил от алчност пастира в Скутаре, пребил го до смърт за 60 леваДвамата са работили заедно в селскостопански обект