Обясненията  на родителите на загиналите деца при пожара във Варна са изключително противоречиви и предстои да бъдат проверени техните твърдения. Това заяви окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. До момента има достатъчно доказателства, че мъжът и жената са извършили палеж.

Както съобщихме, при пожара в апартамент загинахадеца на 4 г. и 7 месеца. Огънят избухва към 22:20 в събота и бързо обхваща целия апартамент.

По време на пожара родителите на децата не са били в жилището. Те са задържани и по случая е образувано досъдебно производство. Към момента са проведени множество разпити на близки и съседи. Иззети са веществени доказателства, назначени са и първоначално необходимите експертизи.

„В резултат на събраните до момента доказателства, наблюдаващият прокурор е счел, че те са в достатъчен обем да се направи обосновано предположение, че мъжът и жената, които са обитавали жилището, са извършили престъпление, а именно палеж, в резултат на който е настъпила смъртта на едно лице“, заяви Конов пред БТВ.

Към настоящия момент е приключила аутопсията на 7-месечното бебе, при която е установено, че смъртта е настъпила от вдишване на дим. Съдебните медици ще започнат и втората аутопсия.

„Родителите са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 ч до довеждането им пред Окръжен съд – Варна, с оглед искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, каза още окръжният прокурор.

По думите на директора на ОДМВР – Варна родителите са били познайници на полицията, като жената за извършена кражба, а мъжът във връзка с притежание на наркотици. Жената е неосъждана, докато мъжът има присъда.