Съпругата и майката на бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла определиха поведението на съдията Събчева като абсолютно неадекватно и неотговарящо на процесуалните и етичните норми, които трябва да се спазват при водене на съдебен процес. Тяхното негодувание ескалира, след като магистратът прекъсна обвиняемия Червенков поне четири пъти по време на устните му обяснения. Г-жа Червенкова се закани, че ще съзира Европейския съд заради "тенденциозния начин на водене на делото".

Фразата, която използва многократно съдия Даниела Събчева, беше "Стоп", с което прекъсваше както речта на Райфъла, така и действията по документиране на делото от секретаря. Тя на няколко пъти се обърна към съдебния писар с претенция да не записва думите на обвиняемия, тъй като не били пряко свързани с обвиненията, отправени от прокуратурата, а представлявали възражения. Тя уточни, че те могат да бъдат изказани в заключителната фаза на заседанието. 

Негодувание у съдийката предизвика освен желанието на Атанас Червенков да разясни факти по отношение на влошеното си здравно състояние, така и думите му, в които уличи нея в преднамерени действия и пристрастно отношение по делото. 

"Не се чувствам виновен! Има съдебна репресия срещу мен. Разбрах от завеждащо медицинско лице в болничния център към софийския затвор, че съдийката по моето дело г-жа Събчева е споделила, че ще ме осъди на много години, жена ми и адвокатът ми ще ме изоставят, а аз ще умра сам като куче в затвора", заяви Червенков от трибуната, а прокурорът определи поведението му като манифестация и медиен лозунг.

"Обвиненията са нелепи и не се подкрепят от доказателства. Няма никакъв опит за убийство. Убитият, в кавички,  д-р, в кавички, Гяуров даже е набил 16-годишения Бисер, който тежи 35 килограма, и го е гонил 50 метра.", иронизира ситуацията Райфъла, който вече над година и половина е в ареста.

Пред камерата на TrafficNews.bg обвиняемият Атанас Червенков коментира задържането си, а роднините му изказаха мнението за поведението на съдия Събчева и обясниха какво ще предприемат:


Припомняме, че днешното заседание по делото срещу пловдивския бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла, който е обвинен в опит за предумишлено убийство и палежи на депутатски коли, започна с напрежение в залата. Причината - отсъствието на неговия защитник Илиян Василев, без когото Райфъла не искаше на делото да бъде даван ход. Въпреки недоволството на бизнесмена и отказа на съпругата му Ева да свидетелства без присъствието на софийския адвокат, съдът даде ход на делото.

Бяха разпитани двама свидетели, чиито коли са пострадали частично при палежите на автомобилите на ексдепутатът Антоний Йорданов и съпругата му. 

След разпитите, които не внесоха нова информация по делото, се появи и адвокатът на Райфъла - Илиян Василев. Съдията даде думата на подзащитния му. Райфъла обясни, че е в много тежко здравословно състояние и се чувства крайно зле. Червенков още каза, че по негово мнение съдът не разглежда доказателствата по справедлив начин, като игнорира или не допуска тези в негова полза.

Василев на няколко пъти възрази, че клиентът му бива прекъсван неправомерно и отново поиска отвод на целия съдебен състав, но магистратите отхвърлиха претенциите му. 

След изслушването, заседанието продължи при закрити врата, тъй като следваше да се разглеждат доказателства от СРС-та.

TrafficNews.bg