С напрежение в залата започна делото срещу пловдивския бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла, който е обвинен в опит за предумишлено убийство и палежи на депутатски коли. Причината- отсъствието на неговия защитник Илиян Василев. Въпреки недоволството на бизнесмена и отказа на съпругата му Ева да свидетелства съдът даде ход на делото.

„Не се чувствам виновен! Има съдебна репресия срещу мен”, заяви Райфъла. Малко по-късно Василев се появи в залата и служебният защитник бе отстранен.

Райфъла бе прекъснат многократно от съдията под претекст, че са ирелевантни на повдигнатите обвинения. Адвокатът му отправи възражения, но не бяха уважени от съда.

"Обвиненията са нелепи и не се подкрепят от доказателства. Няма никакъв опит заубийство. „Убитият" д-р" Гяуров даже е набил 16-годишения Бисер, който тежи 35 килограма, и го е гонил 50 метра. Освен това разбрах от завеждащо медицинско лице в болничния център към софийския затвор, че съдийката по моето дело г-жа Събчева е споделила, че ще ме осъди на много години, жена ми и адвоката ми ще ме изоставят, а аз ще умра сам като куче в затвора", заяви Червенков.

Той обясни, че е в много тежко здравословно състояние и се чувства крайно зле. Смята, че съдът не разглежда доказателствата по справедлив начин, като игнорира или недопуска тези в негова полза.

Заседанието ще продължи при закрити врата, тъй като започна прослушването на СРС-тата по делото.

Пред камерата на TrafficNews.bg обвиняемият Атанас Червенков коментира задържането си така:

Припомняме, че бизнесмена Атанас Червенков, който е обвинен в опит за предумишлено убийство и палежи на депутатски коли. Заедно с него пред магистратите отговарят и още петима съучастници.

Веселин Загорски – като подбудител и помагач, Атанас Червенков – като подбудител, Васил Василев – като помагач, Симеон Генов и Бисер Романов – като извършители, са обвинени в това, че през февруари 2014 г. в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят Аргир Гяуров, собственик на медицински център, като същият е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния блок, в който живее.

Петимата са обвинени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода от януари 2014 г. до януари 2015 г. Сред случаите са и опожарените коли на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов.

Шестият съучастник – Стефан Гичев, е подсъдим за държане на боеприпаси в големи количества, без съответното разрешително. Те са му били предадени от Райфъла – 575 бр. ловни патрона.

 TrafficNews.bg