Георги Попов е организирал срещата между Васил Божков и бившия шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев. На нея укриващият се в Дубай и обвинен в 18 престъпления бизнесмен е поискал съдействие за плащане по 20% върху комисионата, а не по 15% от всички залози, както повелявал законът. Това съобщи в спецсъда прокурор Ангел Кънев, който поиска задържане под стража или домашен арест за Попов. Той е обвинен като член на бандата на Божков, която извършвала длъжностни, данъчни и други престъпления. Соченият за дясна ръка на Божков мъж се прибра в България на 21 май с полет от Дубай, припомня 24 часа. 

“Завърнал съм се по свое желание, за да се грижа за близките си и за да изчистя името си. Аз вярвам в българското правосъдие. Исках да се завърна още от март миналата година, но COVID обстановката не позволи”, каза още в началото на заседанието Попов и отрече да се е укривал. Обясни, че напуснал България, преди да бъде обвинен, а след това не можел да се прибере, тъй като имал издадена от Интерпол червена бюлетина. Затова сам поискал процедурата за екстрадицията му да се отдели от тази за Божков. Дори на няколко пъти си купувал билети и си правил необходимите PCR тестове. След като кацна на летище София, още на следващия ден Попов дал подробни обяснения пред разследващите. Затова и Кънев обясни, че прокуратурата иска задържане или домашен арест, но би се съгласила и на гаранция.

“Предвид обаче задълженията на екстрадиционното производство, сме длъжни да представим обвиняемия пред съд”, каза той преди началото на мярката за неотклонение. И обясни, че разследването е към своя край и скоро ще се премине към предявяване на материалите на обвинените. В залата прокурорът обясни ролята на Попов. Той отдавна се познавал с бивш шеф на комисията по хазарта, затова съдействал за срещата с Божков. Попов не присъствал на нея. Митев и Божков се разбрали шефът на комисията да следи за искания за лицензи на конкуренти на укриващия се в Дубай бизнесмен и да ги мотае. Щял да помага и да плащат по-ниска такса. Обвинителят не назова име, но от споменатия от него период - 2013 до 2018 г., се разбра, че става дума за Огнемир Митев. Така бандата с лидер Божков нанесла 500 млн. лв. щета за бюджета. Попов категорично отрече да познава Митев, също обвиняем като член на бандата. И обясни, че участвал в две от дружествата на Божков, но задълженията му не били свързани с финансовата им дейност.

“Никога не съм имал възможността да се разпореждам с финансови средства, затова и няма нито един мой подпис. Що се отнася за другите компании, в които имам участие - те са за развитие на бизнеса в чужбина. Бил съм и в лично качество на помощник на г-н Божков. Помагал съм му при срещи с партньори и когато него го няма или не желае. Това се е случвало при търговски операции за развитие на бизнеса извън България”, каза Попов и се примоли да бъде пуснат под парична гаранция. Обясни, че родителите му са зле здравословно, както и той самият. В залата бе и синът му. Съдът пусна Георги Попов под парична гаранция.