"Следващия път, когато чуете викове и крясъци от съседен апартамент, обадете се на 112!". Това призовава Гергана Даракчиева в разказа си, една история за непредизвикана агресия, която поражда въпроси за много обществени проблеми.

Жената става жертва на собствения си брат, кримининално регистриран и засвидетелстван с биполярно разстройство, който влиза ненадейно в нейното жилище в Бургас, като ѝ нанася жесток побой, пише Glasnews.bg.

Пострадалата е настанена в болница в града, а травмите са тежки - счупен нос, наранявания по лицето и гърдите. Изършителят Георги Даракчиев нахлува през вратата на апартамента, като започва да сипе заплахи за живота на сестра си.

"...Нахвърли с юмруци и ритници върху мен, заплашвайки ме, че следващ път няма да има, защото ще ме убие, твърдейки, че той е ПОЛИЦИЯТА!

Кръвта потече от носа ми, от веждата ми, лицето ми се поду от блъскането в стената, риташе ме в гърдите и искаше да събира телефоните ни, за да не звъним никъде...", разказва потърпевшата.

Ситуацията, която прехожда инцидента, е безусловно тревожна. Според Даракчиева на 5 юни нейният брат за пореден път е задържан от полицаите, за да бъде въдворен в психиатрия. За това е издадено съответното прокурорско постановление.

Мъжът обаче е освободен едва час след това от дежурната лекарка и униформен служител - те не намерили нужния документ. Който според разказа на жертвата е предоставен лично предния ден. "Умът ми не побира това престъпно нехайство", пише жената.

Тя насочва вниманието от личната си трагедия към общественото измерение на случая. Според нея е страшно, че хора с подобно опасно поведение се разхождат спокойно сред останалите жители, като не са взети съответните мерки за наблюдение и контрол.

Даракчиева разказва, че брат ѝ е лежал в психиатрична клиника в България четири пъти, заради неконтролируема агресия, а още веднъж е бил настанен и в подобно лечебно заведение  в Белгия. Той има няколко присъди и е лежал в страната и зад граница.

Гергана чувства живота си заплашен, а по думите ѝ институциите спят. "И какво като му изкарат ограничителни заповед. Човекът е луд и тормози семейството и целия квартал и накрая излиза с номера", допълва тя.

В коментарите под историята става ясно и че съпругата на извършителя също е ставала жертва на поведението му.

Един поглед над страницата във Фейсбук на Георги Даракчиев показва притеснителни признаци. В нея виждаме призиви към видни представители на българския криминален свят, заплахи към публични личности и други наглед странни публикации. "Давай я тая за жена иначе идвам и ти режа краката", пише той в коментар на  споделена снимка на известна светска двойка.

"Тъжното е, че полицията знае всичко... И няма закони за психично болни, които са опасни за обществото. За мен и моето семейство тъжното и ужасното е, че е моят брат човек с потенциал, който остави живота си в плен на манията за печелене на бързи пари. ... Дрогата, алкохолът и останалите екстри превръщат човека в звяр, който губи човешкия си облик и достойнство", пише пострадалата бургазлийка.
 
За съжаление подобни плашещи истории съществуват в българското общество. Неведнъж се ви разказвали потресаващи истории, които в огромната си част завършват трагично. Къде са институциите? Къде е държавата? Колко хора още трябва да живеят като жертви и да умират като жертви?
 
Целия  разказ за ужасната трагедия, сполетяла Гергана Даракчиева, може да прочетете тук:

"Извинявам се на всички във ФБ, които трябва да видят това в тази неделна утрин, но е ВАЖНО!!! Извинявам се и на двете си по-малки деца, които бяха нещастни свидетели на този ужас. Извинявам се на двете си по-големи деца и на майка си, които не бяха с нас по време на това издевателство, но съм длъжна да дам публичност и да отправя този апел. НЕ БЪДЕТЕ МИШОЦИ!

Следващият път, когато чуете викове и крясъци от съседен апартамент, обадете се на 112! Не знаете какво се случва там, но действието ви може да спаси човешки живот или да предудврати тежки последствия. ДЕЙСТВАЙТЕ! БЪДЕТЕ СМЕЛИ!
Ето ме, в цялата ми прелест.

Жива, Слава БОГУ, засега, но със серизно предупреждение, че следващият път ще бъда убита. От кого??? От един човек, който отдавна има проблем с ДРОГА, АЛКОХОЛ И ПОРОЧЕН ЖИВОТ.

Човек, който има повдигнати множество обвинения, няколко присъди и лежане в затвора тук и в чужбина, има диагноза биполярно разтройство.

Човек, който е лежал веднъж в белгийска психиатрия и 4 пъти в бургаската психиатрична клиника след прокурорски постановления заради неконтролирурма агресия и който на 05.06.2021 беше взет за пореден път от полицейски патрул, за да бъде въдворен отново в психиатрията с поредно прокурорско постановление.

Същият този човек обаче Е БИЛ ПУСНАТ един час след това от дежурната лекарка и полицейския патрул, които не били намерили прокурорското постановление, занесено им лично предния ден. Умът ми не побира това престъпно нехайство.

Какво се случва после ли?

Докато аз си седя спокойна с двете си момчета вкъщи и качвам снимки от бала на по-малката ми дъщеря, в апаратамента ми, чиято врата не е била заключена, се влиза с ужасни викове, ритници и блъскания.

Същият този човек се нахвърли с юмруци и ритници върху мен, заплашвайки ме, че следващ път няма да има, защото ще ме убие, твърдейки че той е ПОЛИЦИЯТА! Кръвта потече от носа ми, от веждата ми, лицето ми се поду от блъскането в стената, риташе ме в гърдите и искаше да събира телефоните ни, за да не звъним никъде.

Пак повтарям: човекът многократно ми повтаряше, че следвъщият път ще ме убие. Защо??? Каква съм му? Какво съм му направила??? Ами аз съм тази, която му пееше песни и го люлееше на коленете си, когато беше малък.

Аз на 5г,той на 2г. Аз съм тази, която той обичаше да дразни като си навива червеи на ръцете и ме гонеше из двора. Деца, невинни и чисти .. А после... После дойдоха простотиите, една след друга, бързо и стремглаво... Имало е и проблясъци на светлина, но така вече 22 години - присъда след присъда, падение след падение.

В листата му няма убийство засега. Аз му преча, защото не съм съгласна с начина му на живот. Защото не разбирам начините му за печелене на пари и справяне с проблемите. Оставете ме мен... Знаете ли какво е страшното? Че тези хора се разхождат спокойно между нас. Че хора с подобна диагноза и присъди са пуснати без съответните мерки за наблюдение и контрол.

Страшното е, че си имат някъде си някакви мишоци полицайчета или други там по-сериозни в йерархията, които им правят чадър срещу кинти, магистрали, момичета и пр. Тъжното е, че полицията знае всичко... И няма закони за психично болни, които са опасни за обществото.
За мен и моето семейство тъжното и ужасното е, че е моят брат. Човек с потенциал, който остави живота си в плен на манията за печелене на бързи пари. А вие знаете как идват те при по-малките "играчи", няма да ви разказвам. Дрогата, алкохолът и останалите екстри превръщат човека в звяр, който губи човешкия си облик и достойнство.

Разгледайте Фейсбука му - @христодаракчиев. Картината е умопомрачителна.  Поставям семейната си чест на длан, защото е заплашен животът ми, а институциите спят. И какво като му изкарат ограничителни заповед.

Човекът е луд и тормози семейството и целия квартал и накрая излиза с номера, че не помни. И нека пак да завърша с този призив:

ЗВЪНЕТЕ НА 112,КОГАТО ЧУЕТЕ ЗАПЛАШИТЕЛНИ КРЯСЪЦИ НЯКЪДЕ ИЛИ ВИДИТЕ НЯКОЙ ДА НАСИЛВА НЯКОГО. АЗ ВИНАГИ СЪМ ГО ПРАВИЛА И СЪМ БИЛА СПОКОЙНА ПРЕД СЪВЕСТТА СИ. БЪДЕТЕ БЕЗСТРАШНИ И ВИНАГИ НА СТРАНАТА НА ИСТИНАТА!
П. С. Слава БОГУ за всичко!

Вместо в ковчег, лежа със счупен нос и наранявания по лицето и гърдите. Вече е 4:33 сутринта и след няколко часа ще ми наместват костите под упойка.

Не съм съвсем готова за смърт, макар че вчера ходих на гробищата да чистя гробовете и да се помоля за татко, баба и дядо. Тялото все някъде ще се погребе, но душата ми дали е готова? Само Господ знае..."