Обвиненият за кибертероризъм шеф на фирмата „ТАД Груп”  Иван Тодоров е предавал източените с хакерски удар данни от НАП на съсобственика на сайта „Биволъ” Асен Йорданов. Това станало ясно от таен чат между двамата по мобилното приложение Telegram, обяви прокурорът Евгения Станкова на извънреден брифинг.

Тя не коментира какви мерки ще бъдат предприети срещу Йорданов, но заяви, че според държавното обвинение хакването на сървъра на приходната агенция от Тодоров и служителите му е имало за цел да се създаде нестабилност в политическата система у нас.

"Дейността им е целяла да създаде паника и дестабилизация в държавата", каза Стоянова, която е шеф на антитерористичното звено в Спецпрокуратурата, обяснявайки защо шефът на "ТАд Груп", търговският директор Георги Янков и заподозреният за автор на атаката срещу НАП Кристиян Бойков е ще бъдат обвинени в кибертероризъм.

"Елементът е, че всява паника срещу неограничен брой български граждани. Целта е да се всеят смут и страх у населението, което  е постигнато"обясни още Стоянова. 

Тодоров предал данните на "Биволъ" две седмици преди те да бъдат разпространени в други медии. Според Станкова служителите на "ТАД груп" опитали да хакнат и поливните системи пред парламента, за да могат да активират пръскачките, докато минават чужди официални делегации и депутати. Служители на компанията пък признали, че често хаквали и други фирми и копирали данните им, с цел по-късно да бъдат наети за отстраняване на пробойните. 

Прокурор Станкова заяви още, че задържаният вчера Тодоров категорично е отказал да съдейства на разследването, включително не е пожелал да разкрие паролите на иззетите служебни компютри.

Днешното заседание за мярката за неотклонение на Тодоров ще се гледа при закрити врати, защото огласените данни можели да предизвикат сериозно напрежение в обществото, обясни още Станкова.

Съдът решава дали да остави за постоянно в ареста шефа на "ТАД Груп” Иван ТодоровСпоред държавното обвинение бизнесменът умишлено е заминал за Канада и се е опитал да се укрие