Медицински надзор влезе в болницата в Сливен с проверка по случая с починалото 15-годишно момиче. Детето почина на 20 юни – 5 дни след като е хоспитализирана в детското отделение с болки в корема. Окръжната прокуратура в града също се е самосезирала и ще започне проверка дали има данни за извършено престъпление.

От лечебното заведение обявиха: че диагнозата на 15-годишната Зейнеб е перитонит а лечението й е било закъсняло.

 

Близки на момичето буквално щурмуваха входа на болницата в ярост от случилото се. Протестът продължи до ранния следобед. Десетки полицаи бяха извикани в района, предава БНТ.

 

По данни на родителите те са нямали информация от какво е починало детето им. Събралото се множество настоя да се види с директора на болницата, за да обясни лично какво се е случило. След час блокада на входа, чичото на починалата Зейнеб се срещна със заместникдиректора на болницата: „Каза, че има лекарско закъснение, тоест – лекарска небрежност“, каза пред камерите Веселин Георгиев.

Според зам.-директора – д-р Хрисант Хрисантов, заключението в смъртния акт на момичето е дифузен перитонит. За пет дни то е консултирано от трима хирурзи, но едва четвъртия вижда възпален апендикс и започва подготовка за операция. Зейнеб издъхва преди да стигне залата

Това, което е констатирано е, че късно е взето решение за хирургично лечение. Отук нататък има други служби, одит – те решават кой е виновен“. Резултатите от аутопсията ще станат ясни до 20 дни