В Софийската градска прокуратура не са представени доказателства да е имало упражнено неправомерно въздействие и принуда спрямо Васил Божков.

„Не разполагаме и с доказателства да е било извършено изнудване, за което е образувано досъдебното производство“ – това казват от държавното обвинение в съобщение до медиите, публикувано в официалната им „Фейсбук“ страница.

На 21 март в прокуратурата били депозирани три проекта на постановления за привличане на Борисов, Арнаудова и Горанов в качеството им на обвиняеми по повод изнудването на Васил Божков, информират от пресцентъра.

Така депозираните проекти нямат процесуална стойност, тъй като не носят подпис, липсва и име на съставителя на текстовата част. Посочена е само длъжността на лицето, но неговата длъжност не му позволява да повдига обвинения на лица – членове на МС, поясни говорителят на СГП.

Оттам отбелязват, че съгласно разпоредбата на НК кодекс, разследвания за престъпления от членове на Министерски съвет се провеждат единствено от представители на Независимата съдебна власт. Това според СГП е гарант за законосъобразността на разследването.

СГП ще предприеме необходимите действия за валидно провеждане на онези процесуални действия, които са били опорочени - извършени от некомпетентен орган.

Адв. Менков: Арестите и претърсванията са незаконни, налице е некомпетентност на органитеЩе бъдат внесени жалби за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова

Във връзка с порочно извършените на 17.03.2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, присъствалите на тях поемни лица ще бъдат разпитани от следовател, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед.

Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР.