Арестът на Борисов, Горанов и Арнаудова, както и претърсванията и изземванията в домовете им са незаконни. Това заяви адвокатът на бившия премиер Менко Менков.

Той бе категоричен, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри каквито и да е протоколи по този случай. Първо, липсата на неотложност и второ липсата на компетентност, каза адвокатът. Изготвени са жалби за задържането и на тримата - Борисов , Арнаудова и Горанов. Утре рано сутринта ще бъдат депозирани.

„Липсата на компетентност е сериозен въпрос. Няма никакво съмнение, че това обстоятелство е било известно. Никой български съд не може да одобри действия от некомпетентен орган. Това би значело пълно игнориране на разделение на властите. Законите са направени за това“, заяви той в коментар за отказа на съда да се произнесе по казуса Борисов.

Съдът отказа да разгледа казуса Борисов, Горанов и АрнаудоваТова стана след като обвинителите обявиха действията на МВР за незаконни

 „Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при така наречения неотложен случай. От самото начало тезата ни е, че липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година". Това каза още Менко Менков.

„Да ви припомня отново процедурата. Проверката е започнала на 10 декември миналата година. Трите лица се явиха доброволно пред проверяващите от ГДНП. Отговорили са на всички зададени въпроси. Нека припомня, че проверката се извършва по сигнал на „Боец”, в който се съдържат само материали от социалните мрежи. Те не съдържат само обявяване на неща, които Васил Божков многократно в медиите е посочвал в продължение на две години.  Защо разследващите са се насолили само към случая с него, няма как да знам. На 17 от проверката, която не е изпращана в прокуратурата, сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е изпратил до ГДНП. След това полицейските служители е трябвало да изпратят материалите в СГП, за да може тя да вземе решение на лице ли са достатъчно данни за образуване на досъдебно производство”, поясни адвокатът.

Съответно претърсванията и изземванията са извършени в режим на неотложност, които също в случая са незаконни, смята Менков.

Полицейските органи сами по закон нямат правната възможност да предоставят протоколите за одобряване в съда, допълни той. Те трябва да предоставят протоколите на съответния прокурор, а за това  компетентен орган е Софийска градска прокуратура, а не специализирана прокуратура.

От дома на Борисов не е взето нищо, припомни той. От Арнаудова са иззети тефтер, рекламни материали, и поздравителен адрес от Васил Божков към Арнаудова. Това е взето като доказателство по делото. Всички тежи иззети неща не представляват веществени доказателства по делото и сега се намират в ГДНП без правно основание, заяви адвокатът.

Ние ще отправим искане те да бъдат върнати. Паричките на Арнаудова трябва да бъдат върнати. Това са пари от командировки, не е незаконно да имаш пари“, добави Менков.

Рестарт! Прокуратурата обяви за незаконни действията срещу Борисов, започва ново разследванеКирил Петков ще бъде разпитан отново, претърсвания обаче няма да се извършват

Според адвокатът на Борисов задържането за 24 часа също е незаконосъобразно.