Изслушване на нова експертиза, спорове, нови задачи към вещите лица и назначаване на още една допълнителна експертиза – така протече делото срещу Йордан Таков, обвинен в убийството на Христо и Васил Ботеви.

До престъплението се стигна след спречкване между роднините на 26 ноември 2019 година. Тогава Йордан Таков застреля със законно притежаван  пистолет „Макаров” съдружника си Христо и баща му Васил.

След извършването на убийството, мъжът направи самопризнания, като заяви, че е действал при самоотбрана. Йордан Таков е първи братовчед на Васил Ботев и бизнес партньор на сина му Христо Ботев. Те са имали обща фирма занимаваща се с вендинг автомати и продукти за кафе.

След дълъг и тежък процес на първа инстанция Таков беше признат за виновен и получи наказание от 20 години затвор при първоначален строг режим. Съдът определи също той да заплати над половин милион лева обезщетение на близките на загиналите. И двете страни оспориха решението на Окръжен съд - Пловдив, като Йордан Таков иска по-леко наказание, а близките на Васил и Христо претендират за доживотен затвор.

Съдът реши: 20 години затвор за Таков, който извърши убийството на баща и син БотевиПодсъдимият трябва да заплати обезщетения в размер над половин милион лева

Делото на въззивната инстанция започна преди почти година с нови доказателствени искания и нови експертизи. Днес апелативните магистрати изслушаха комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза. Защитата на Йордан Таков обаче остана недоволна от предоставените от вещите лица заключения. Адвокатите Йордан Давчев и Ина Лулчева възразиха срещу експертизата и се стигна до спорове в съдебната зала. Според юристите в изследванията на вещите лица липсва заключение и отговори. Според Давчев и Лулчева  новата експертиза не е обоснована и липсва съмнение за нейната правилност, няма анализ на заключенията, а са преписани от старите експертизи.

Те претендираха, че  няма самостоятелни решения на експертите и липсва обективност и пожелаха изготвянето на повторна експертиза от други вещи лица. Според тях от проведения  следствения експеримент има друг механизъм, които вещите лица не са описали и съответно липсват отговори на съществени въпроси.

Макар от държавното обвинение и защитата на частните обвинители да не възразиха срещу заключенията на експертите съдът постави допълнителна задача на вещите лица да подготвят нови отговори на допълнителни въпроси на защитниците на Таков. Адвокатите Давчев и Лулчева имат срок от 7 дни за изготвяне на конкретни въпроси, на база които да се направят изследвания.

Следващото заседание е насрочено за 7 декември.

Разстрелът на баща и син Ботеви отново в съда! Защитата на убиеца иска повторен разпит на свидетелНа първа инстанция Таков получи наказание от 20 години затвор