Йордан Таков, който бе осъден за извършеното от него двойно убийство на баща и син Ботеви в Кършияка, отново се изправи пред пловдивския съд. Той депозира жалба в Апелативен съд, за да обжалва наложената му присъда. Заседанието днес започна с допълнителни доказателствени искания от страна на защитата на обвиняемия.

На първа инстанция Таков беше признат за виновен и получи наказание от 20 години затвор при първоначален строг режим. Съдът определи също той да заплати над половин милион лева обезщетение на близките на загиналите, които не бяха доволни от наложената присъда на съда. Роднините на Васил и Христо отново присъстваха в съдебната зала, като все още претендират за доживотен затвор спрямо Таков.

Според адвокат Ина Лулчева, която е в защитата на обвиняемия , към момента не е уточнено какво е било местоположението на Таков от телата на Ботеви, а и отстоянието на самите трупове един от друг също не е ясно. Лулчева изиска и точност в размерите на коридорите във въпросния склад, в който са произведени изстрелите. Също тя държи да бъде уточнено дали един от куршумите е рикоширал в тялото на един от убитите. Последва и искане да бъдат предоставени от пловдивската полиция снимки, които са направени през първия и втория оглед на склада, за да се извърши видео-техническа експертиза. На следващо място, адвокат Лулчева добави, че е нужно да бъде назначена и допълнителна съдебно-балистична експертиза. Адвокат Йордан Давчев настоя за повторен разпит на съществения свидетел Тошков, също така и отново да бъде извършена съдебно-психиатрична експертиза.

Държавното обвинение обаче се противопостави на желанията за нова съдебно-медицинската експертиза, както и на допълнителен разпит на свидетеля Тошков, защото според него вече изготвените експертизи и проведения разпит са достатъчно ясни. Защитата на пострадалите роднини се присъедини към  становището на прокурора.

След изслушването на страните, магистратите прецениха да оставят без уважение претендирането относно изготвяне на нова съдебно-психиатричната експертиза, но останалите доказателствени искания бяха приети и така делото се отложи за далечна дата, за да бъде призован за разпит свидетеля Тошков, да се изискат снимките от извършените огледи и да бъдат уточнени останалите доказателствени искания.

Припомняме, че Йордан Таков е първи братовчед на Васил Ботев и бизнес партньор на сина му Христо Ботев. Те са имали обща фирма занимаваща се с вендинг автомати и продукти за кафе.  До убийството се стигна след спречкване на 26 ноември 2019 година. Тогава Йордан Таков застреля със законно притежаван  пистолет „Макаров” съдружника си Христо и баща му Васил.

След извършването на убийството, мъжът направи самопризнания, като е заяви, че е действал при самоотбрана.