Ключът към зверското убийство на 11-годишната Никол в Бургас е скрит в телефона й, а в него има доказателства, уличаващи извършителя. Мобилният апарат обаче е повреден и всички опити той да бъде ремонтиран са ударили на камък, пише в. Монитор, като се позовава на източник, запознат с разследването.

Телефонът на петокласничката бе открит в контейнер за смет близо до мястото на екзекуцията. По апарата няма следи от удари, но така или иначе той не работи.

"По всяка вероятност мобилното устройство е било потопено във вода или залято с друга течност, за да бъде повредено умишлено. Не е изключено да е използван и друг механизъм за повреждането му", коментираха разследващи.

По разпореждане на прокуратурата телефонът е изпратен за техническа експертиза с основна задача да се извади цялата информация от харддиска, ако това изобщо е възможно. "Възлагаме огромни надежди на тази експертиза, тя е най-важната и ако успеем, ще знаем какво е правила Никол в деня на убийството, с кого е говорила, какви съобщения е изпращала и получавала", коментираха криминалисти.

На този етап се знае единствено, че убитата ученичка и 15-годишният Иван, арестуван за убийството й, не са водили никакви телефонни разговори нито в деня на убийството, нито когато и да било. Това е показала експертизата на телефона на арестувания осмокласник.

Двамата са комуникирали само през Facebook, но пък профилът на Иван в социалната мрежа е изтрит и до момента не е ясно с кого той е поддържал връзка. За изтрития профил във Facebook е назначена отделна експертиза.