Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа 29-годишения сириец Месут  и четирима българи , въртяли канала за трафик на мигранти.

С цел да си набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали 4 граждани на Сирия – всички мъже, сред които и непълнолетно момче, на 17 г., да пребивават незаконно в страната – осигурили им подслон в гр. Пловдив. Деянието е извършено чрез използване на автомобил.

Спрямо 29-годишния Месут А. е повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата през септември 2022 г. на територията на  Пловдив и на Средец, като подбудител, умишлено склонили 29-годишната П.Ч. и 39-годишния Й.Ч., български граждани, да извършат престъпление като подпомогнат 20 чужденци – граждани на Сирия, Афганистан и Мароко, сред които и две деца – на 3 г. и на 14 г., да пребивават и преминават незаконно през страната.

За същото престъпление като обвиняеми са привлечени и П.Ч., Й.Ч., като извършители, и М.Д., на 36 г., като помагач.

Петимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Предстои Районна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

За срок от 24 часа по Закона за МВР са били задържани още седем лица на 20 септември 2022 г. Те са били разпитани като свидетели, след което освободени. 

И в момента продължават активните действия по разследването.  

Отвеждат в ареста сириеца, въртял канала за трафик на мигрантиПредстои да му бъде повдигнато обвинение

Разбиха канал за мигранти, ръководен от Пловдив- 12 са арестуваниЗаловен е тартора - сирийски гражданин, който организирал и автобуса, убил двамата полицаи в Бургас