Пловдивските прокуратура и полиция разбиха голям канал за превоз на мигранти при специализирана операция, проведена през последнтите два дни. Арестувани са 12 души заедно с ръководителя на канала - 30- годишен сирийски гражданин. В гора, близо до  частен дом, близо до Пловдив са открити и 22-ма мигранти. Претърсени са 6 адреса в Пловдив, Хасково, Харманли и Средец. 

"Информацията за канала е придобита по оперативен път от полицейски служители. Става дума за канал от мигранти, ръководен от лице от сирийски произход , живеещо в Пловдив. Министърът на вътрешните работи и главния прокурор  съгласуваха действята на двете инстутуции и сингналът бе отработен по най- добрия начин. По правилен, а не по неправилен начин , както се случваше напоследък", уточни зам. апелативният прокурор Румен Попов.

Наблюдаващият прокурор Пехливанов съобщи, че е образувано наказателно производство по чл. 281, ал. 2 от НК, който предвижда от  1 до 6 години затвор и  глоба до 20 000 лева. Извършени са 6 претърсвания в Пловдив, Средец, Харманли. От адресите са иззети компютри, флашки , пари. 

Ръководителят на канала - сирийски гражданин на 30 години, бил във връзка с две лица, живеещи в Истанбул. "Когато се съберат повече мигранти, се организира канал. Сириецът се обажда на лица от Хармали, Средец и Хасково, които осигуряват автомобили и шофьори. Водачите са чужденци или българи. Те взимат мигрантите и се отправят към Пловдив. Цената на мигрант варира около 3 000 евро, които се плащат на сириеца чрез банков превод по сметка, а впоследствие той се разплаща с изпълнителите. Установено е, че  по същия канал е минал бургаският автобус, който катастрофира и уби двама полицаи. Вече има събрани доказателства  за  връзка между него и бежанците от бургаския автобус" каза Пехливанов.  

Сириецът е законно пребиваващ, работи на изпълнителска длъжност в голямо дружество в Пловдив. 

Очаква се по-късно днес и полицията да изнесе подробности за акцията. "Главният секретар на МВР бе поканен, но е възпрепятстван да дойде. По-късно той може дададе информация, касаеща полицейската работа" , заяви Попов. Удоволетворен съм, че отмина периода, в който прокуратура и полиция не работеха заедно, каза той.