След трагичния инцидент, при който двама работници бяха прегазени и убити от локомотив, разследването трябва да покаже какви нарушения са допуснати, за да се стигне до фаталния удар. Според синдикатите, подобни случи на работното място не трябва да се допускат. Убедени са, че не става дума за едно нарушение, а за поредица от грешки.

Там, където има железопътни релси правилата са строги , а наръчниците с инструкции дебели. Според железопъния експерт и синдикалист в КТ Подкрепа Марио Нинов, каквото и точно да се е случило вчера при трагичния инцидент отнел живота на двама работници на НКЖИ, със сигурност не са спазени основни правила.

"За да се стигне до толкова тежък инцидент, тука не е само един проблема. Винаги когато отива работна група или хора, които поддържат железопъните линии или извършват каквито и да било ремонтни дейности , има правла, никога не може да се случи това нещо , един човек да стои на релсите или двам и никой да не ги охранява, задължително мястото се огражда с табели", каза Марио Нинов, главен експерт КТ "Подкрепа".

Освен дали са допунати нарушения на правилника, разследващите е важно разберат и дали двамата работници са косили трева в този момент или просто са се придвижвали неправомерно по линията.

"Ако има хора, които са неопитни, както в случая, единият от колегите е бил съвсем скоро започнал работа, има правила, по които задължително трябва да има опитен човек, който да го придружава. Задължително трябва да има отговорник на работата, която се извършва, която да е под неговия пряк контрол. Не може просто така някой да почне да прави каквото и да е. И ако наистина има нарушаване на правилата, трябва да се вземат крути мерки такова нещо никога повече да не се случи", обясни Марио Нинов, главен експерт КТ "Подкрепа".

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" казаха за БНТ, че все още не могат да кометират инцидента, освен заради разследването и заради вътрешната проверка от Инспекцията по безопасност на превозите към компанията, която тече в момента.

Локомотив прегази двама работници на НКЖИ в София