Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу бившият полицай Димитър Чумпов, който бе арестуван през пролетта за изнасяне на служебна информация, получаване на подкуп чрез изнудване и държане на тютюн без бандерол.

Чумпов започнал работа в системата на МВР от началото на 1992 г., като бил полицай към сектор „Опазване на обществения ред“ към РДВР-Пловдив, а от юли 2010 г. работел като разузнавач в полицията в Стамболийски. 

През  юли и  август 2014 г. Чумпов нарушил забраната за предоставяне на информация на граждани като показал от служебния си компютър на собственик на ресторант в Пловдив снимков материал от полицейската база данни за лица, за които имал сведения, че извършват кражби на територията на Перущица и в Пловдив. Вместо да отработи по установения ред разследване на кражбата, подаден от въпросния собственик на ресторант, обвиняемият го посъветвал, ако лицата посетят заведението да внимава. Предоставил му възможност да ги снима с телефон, а също така му дал данни за имена, адреси и криминални прояви на лицата, които били евентуалните извършители на кражбата. По този начин създал и предпоставки за евентуална саморазправа между пострадалия и евентуалните извършители на обира.

В периода от 3 декември 2014 г. до 26 февруари 2015 г.,  чрез изнудване и възползване от служебното си положение, обвиняемият на три пъти подкуп. На 3 декември 2014 г.  приел сумата от 400 лева в Ново село, на 28 януари 2015 г. – 50 лева в  Стамболийски, Пловдив и на 26 февруари 2015 г. – 2,4 кг. тютюн без бандерол – всички пари и вещи на обща стойност 906 лева, като за държането на тютюна му е повдигнато отделно обвинение. По делото е било установено, че полицаят е поискал парите за да прикрие престъпната дейност на семейство от  Перущица, които се занимавали с продажба на цигари без бандерол.  Той им дал и разяснения как да бъдат скрити цигарите при внезапни проверки и как ще бъдат предупреждавани за тях.

Обвиняемият  бе задържан от служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР на 26 февруари 2015 г., малко след като в Йоаким Груево,  получил четири торби с нарязан тютюн без бандерол . Той е с мярка за неотклонение „парична гаранция“.  Бе уволнен дисциплинарно от МВР.

Обвиняемият не се е признал за виновен.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които полицейският служител е обвинен е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

 TrafficNews.bg