Двамата служители, заемали контролни функции в НАП - София, които бяха заловени с подкуп на стойност 2000 лева само преди няколко дни, излизат на свобода срещу гаранции от по 5000 лева. Това бе решението на Софийският градски съд, който гледа мерките за неотклонение на двамата провинили се инспектори, предава 24 часа.

Емилиян Генчев и Илко Генчев бяха задържани на 1 декември т.г., когато собственик на автосервиз "Слатина авто" им предал 2000 лв. белязани банкноти. Според прокуратурата дни преди да стане предаването на рушвета, инспекторите се пазарили със собственика първо за 7000 лева. Той обаче им казал, че няма как да събере парите.

След това меракът на данъчните паднал на 5000 лв. и за финал смъкнали тарифата до 2000. Обещали му, че няма да съставят акт на обекта и че няма да го затварят за 7 дни въпреки че открили нарушения при проверката. След пазарлъците, както каза прокурор Михаела Райковска, собственикът на автосервиза подал сигнал в прокуратурата срещу данъчните инспектори.

Те били закопчани с белязаните пари малко, след като ги взели. От доказателствата по делото става ясно, че инспекторите обещали на собственика, че ще го закрилят и от други проверки на НАП, но срещу заплащане. Според съдия Вера Чочкова има доказателства за престъплението на данъчните, но мярката за неотклонение "парична гаранция" ще предотврати те да попречат на разследването.

Освен това съдът отбеляза, че 2-мата живеят на известни на прокуратурата адреси. Самите инспектори казаха, че са невинни и че на свобода няма да се укрият от разследващите. Адвокатите Янко Алексиев и Константин Симеонов нарекоха случая "провокация към подкуп".