Съдът в Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо пловдивското ченге Димо Танев, който беше арестуван заедно с приятелката си при акция на полиция в село Ръжево Конаре. 

Повдигнати са му обвинения за това, че на 28.07.2017 г. без надлежно разрешително с цел разпространение е държал високорисково наркотично вещество – марихуана, и за това, че е отглеждал растения от рода на конопа /канабис/ в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.

Съдът намери, че въпреки краткия срок на разследване от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че пловдивският полицай е извършил престъпленията, в които е обвинен. Като служител на МВР обвиняемият Димо Танев е призван да брани обществото от престъпления и извършеното е особено укоримо. Съдът прецени, че с оглед на професията му има опасност да извърши престъпление и да въздейства върху свидетели.

За извършеното престъпление по чл. 354а от НК  предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева, а за престъплението по чл. 354в от НК законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд.

Припомняме, в къщата на 29-годишния Димо Танев, който работи като патрул, хисарските полицаи са намерили две "нарколаборатории", ситуирани в две стаи. Едната е била в приземния етаж и в нея се отглеждали семената на марихуаната.

На втория етаж в специално пригодено помещение, опаковано цялото във фолио и оборудвано с датчици за вентилация, са открити общо 103 растения, засадени в саксии. Те са били в различни стадии на растеж с височина от 20 до 180 см всяко от тях. Намерени са пакети с изсушена и приготвена за продажба марихуана - общо килограм и половина.