Тримата софиянци, които бяха заловени след разкрита парична измама в големи размери  в Пловдив, са пуснати от ареста научи TrafficNews. Още преди няколко дни, втора инстанция е решила да пусне с най-леката мярка „подписка” Николета Петкова и Теодор Сергиев , а третият обвиняем Филип Спасов  се измъкнал с гаранция от 1000 лева.

Те бяха привлечени като обвиняеми за принуда и причиняване на имотна вреда в размер на 173 000 лева. От материалите по делото стана ясно, че са принудили  46-годишна жена от Стамболийски, чрез заплаха да извърши противно на волята й разпореждания с парични суми и с това й причинили вреда в размер на 173 000 лева. 

Обвиняемите са били задържани след проведено разследване и специализирана полицейска операция от служители на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Тартора на групата стана ясно, че е бил варненският  затворника Георги Георгиев. 

Мотивите на съда за пускането им са, че в случая няма достатъчно доказателства за рекет от страна на тримата обвиняеми. Според магистратите, обоснованото предположение за изнудване касае единствено лицето от вайбър кореспонденцията- варненският затворник.

"В първоинстанционната пледоария на наблюдаващия прокурор личи, че се е колебал между измама и изнудване, но в последнасметка се е спрял на квалификацията по чл. 214 НК. Не е пояснено обаче нито кога се е състояла изискуемата за квалификацията рекет заплаха спрямо пострадалата, нито каква е била. Писменият текст на повдигнатите обвинения също не съдържа подобно уточнение, а информира само за инкриминирания период  и за имуществената вреда. Същевременно по думите на пострадалата принуда по отношение на нея е упражнена едва в самия край на целия период", пише в съдебното решение.

Съдът е преценил, че спрямо Филип Спасов трябва да бъде взета по-тежка мярка за неотклонение, защото е държал един от най-опасните видове наркотик, а обвинението за това престъпление е доказано.

В предходното заседание пред Окръжен съд Пловдив стана ясно, че в схемата са замесени Николета Петкова, Филип Спасов и Теодор Сергиев. Тримата са от София, а според прокуратурата  са действали по инструкции на Георги Славейков Георгиев, който излежава присъда във Варна. Николета и Теодор живеят на семейни начала и имат две деца. Жертвата им е била 46- годишна жена от Стамболийски. По данни на държавното обвинение мошениците намирали наивници в социалните мрежи, влизали им под кожата, а след това започвали да ги изнудват. Така постъпили и с Атанаска.

 Жената имала задължения и търсела решение на въпроса, влизайки в различни сайтове. Там попаднала на въпросните. Те й обещали да й уредят кредити от банки, въпреки лошото й кредитно досие. Започнали да я водят в различни банки и тя изтеглила няколко големи кредита. Те я принуждавали да им предава сумите уж с обяснението, че ще погасяват старите й задължения. Това обаче не се е случвало. Измамниците непрекъснато били с пострадалата Атанаска, но изтрили от телефона й всички снимки, които могат да ги уличат в извършеното престъпление. Инструкциите тя получавала от затворника Георги Георгиев по вайбър

Сумата стигнала почти 200 хил. лева и жертвата се оказала в безизходица. Те започнали да я заплашват, че ще я ликвидират и ще посегнат на децата й.  Стигнало се до там, че тя е посегнала на живота си, като взела голямо количество приспивателни. 

Тримата са били задържани, а при обиск в килията на Георгиев са открити два мобилни телефона. В измамите има замесени и банкови служители, защото кредитите са отпуснати, въпреки, че името на жената фигурира в списъка на лицата с лош кредитен рейтинг. При обиска в дома на Теодор и Николета в София е открито и малко количество кокаин. 

Тогава на тримата им беше наложена най-тежката мярка “задържане под стража”, защото според съдия Теофана Спасова, въпреки ранния етап на разследването са събрани достатъчно доказателства.

Измамници докараха жена до опит за самоубийство, принудили я да изтегли 170 000 лв от банкиОкръжен съд остави задържаните в ареста