Пловдивският окръжен съд не успя да реши дали да екстрадира издирвания с Европейска заповед за арест от австрийските власти Иван Димов. Причината е липсваща информация за обстоятелствата, за които е извършено престъплението- време, място и участие на бившия член на Висшия съдебен съвет и ексдепутат от СДС при правителството на Иван Костов.

Иван Димов бе задържан при акция на полицията, като е бил обявен за издирване и заподозрян за пране на 170 000 евро. Така, след като австрийските власти са поискали ареста на мъжа бе започнало издирване, а Димов беше задържан в района на Пловдив.

Адвокатите на обвиняемия- адвокат Красимир Елдъров и Емануил Йорданов поискаха прекратяване на производството по две причини. Едната от тях е, че процесът не трябва да се гледа от Пловдивския съд, а от Софийски градски съд, заради постоянния адрес на Димов, който е в столицата. Втората причина, която защитата представи е това, че австрийските власти са допуснали множество пропуски, главната от които е, че деянията не са извършени на територията на Австрия.

„Не съм стъпвал в Австрия поне от 3 години.” Това каза пред магистратите самият Иван Димов.

Всички хора, които са превеждали пари в банковата сметка са мои клиенти. Това е адвокатска банкова сметка. Аз съм шокиран и не мога да повярвам,че такова нещо може да се случи,” допълни още той.

Действащият адвокат Димов допълни още, че не иска да бъде предаван на Австрийските власти, като беше категоричен, че не е извършвал никакво престъпление.

Съдът от своя страна реши да отложи процеса, за да бъде изискана липсващата в Европейската заповед за арест информация за обстоятелства, при които и където е извършено престъплението. За следващото заседание ще бъде изискана и справка за съдимост на обвиняемия от Районния съд в град Котел, където той е роден.

Защитата на Димов поискаха изменение на мярката за неотклонение в по-лека, предвид това, че няма постъпил обвинителен акт спрямо него, но към момента магистратите не могат да се произнесат, тъй като тя е приета от друг състав на Окръжен съд - Пловдив. Дали обвиняемият ще остане в ареста ще реши Пловдивския апелативен съд  след дни.