Пловдивчанин остана без книжка за две години и ще плати 2 бона акт. Причината – отказа тест за алкохол и наркотици след проверка на пътя.

Мъжът е управлявал мерцедеса си по булевард „Марица”, когато забелязал патрулка до железния мост. Водачът рязко навил волана в обратна посока, за да не бъде спрян за проверка. Действията му не останали незабелязани от униформените, които тръгнали след него.

Последвало преследване, като мерцедесът се загубил от погледа на полицаите по улица „Рая”. След няколко обиколки на района, униформените се върнали към стадион „Пловдив”. Точно там заварили и паркирания мерцедес.

Водачът обаче го нямал. Той и негов приятел се били отдалечили от автомобила. Униформените ги настигнали и спрели. Шофьорът сам признал, че е собственик на мерцедеса и че същата вечер той е бил зад волана на возилото.

Униформените и двете момчета се върнали до патрулката. Последвала проверка на документите, а когато служителите на реда извадили дрегера и драг чека, пловдивчанинът категорично отказал да бъде изпробван за алкохол и дрога.

Младежът бил качен в патрулка и откаран във Второ районно. Там отново отказал тестове, като дори подписал официален отказа за кръвни тестове.

След 24 часа в ареста пловдивчанинът се сдобил с акт, а след законовия период и с наказателно постановление. Той бе наказан с 24 месеца без книжка и 2000 лева глоба.

Недоволен от санкцията шофьорът отнесъл казуса до компетенцията на Районен съд. В жалбата си, пловдивчанинът е вписал, че не са му били разяснени правата и, че всъщност не е отказвал кръвен тест.

По време на заседание в Районен съд обаче е бил предоставен протокола, в който младежът сам е положил подписа си в графата за откази.

Така магистратите отхвърлиха молбата за отмяна на наказателното постановление и потвърдиха солената санкция на шофьора.