Прокуратурата в Асеновград иска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” за кантонера, обвинен за тежката катастрофа на прелеза, при която пострадаха тежко трима души. Той бе докаран в Районен съд – Асеновград с белезници.

Както TrafficNews.bg съобщи, инцидентът стана на 12 ноември сутринта в 7 часа. По първоначална информация кантонерът на прелеза не е спуснал бариерата. Той е получил сигнал, че влакът доближава до прелеза, но въпреки това не е предприел необходимите действия.

По данни на свидетели бариерата е останала вдиганата, затова и колата е била навлязла на жп линиите. Пострадали са тримата души, които са били в автомобила. 

Пред наш репортер наблюдаващият прокурор - Венелин Савов разказа, че по време на първоначалния разпит кантонерът - Кирил Македонски е признал вината си. Въпреки сигнала, той не е спуснал бариерата. Оказва се, че според кръвната проба, пазачът на прелеза е употребил значително количество алкохол – 2,61 промила алкохол.

Какво обясни още пазачът на прелеза - вижте във видеото на TrafficNews.bg

„Законът предвижда за подобно нарушение затвор от 2 до 10 години. Касае се за особено тежко престъпление. Единият от тримата пострадали е с три средни телесни повреди, вторият е с две, третият е с една средна телесна”, каза прокурор Савов.

В съдебна зала Кирил Македонски даде обяснения.

„70% от вината е моя, 30% на шофьора. Имам свидетели, че водачът караше със 70 км/ч. Той летеше. Няма спирачен път. Взех си патронче уиски и около 23 часа започнах да пия, за да заспя. От 23:00 до5:00 часа няма влакове и няма какво да се прави. Събудих се в 5:00. Изпратих  първия и втория влак в 5 и в 6 часа, но в 7 стана белята. Заговорих се с колежката и бях с гръб към линиите. Изведнъж видях колата да лети към прелеза, а влакът да идва, почнах да пускам бариерите, но беше късно.Съжалявам за това, което стана. Ако можех да върна нещата, щях да го направя”, каза обвиняемият пред магистратите.

Македонски работи в БДЖ от 29 години.