Пълен обрат с разследването срещу развъдника за питбули на Иван Иванов в Кършияка

По време на досъдебното производство са били извършвани множество проверки на различни институции

Пловдив 27.11.2021 20:00 8946 0
Пълен обрат с разследването срещу развъдника за питбули на Иван Иванов в Кършияка

Прокуратурата прекрати разследването срещу развъдника за питбули в Кършияка на Иван Иванов. Причината – липса на доказателства, че Иванов е извършвал престъпна дейност, научи TrafficNews. По време на досъдебното производство са били извършвани множество проверки на различни институции, сред които Агенцията по граните и НАП. В крайна сметка не са констатирани нарушения, нито нехуманно отношение към кучетата. 

Иванов е предоставил всички необходими документи за животните, паспорти и разрешителни. От Районна прокуратура заявиха за TrafficNews, че при проверките не са открити следи от насилие по животните, както и такива, че са провеждани кучешки боеве.

Припомняме, че бившата фабрика за хотелиерско оборудване на улица „Георги Бенев” бе превърната в незаконна арена за кучешки боеве, която бе разбита преди четири години. Сочен и осъден за организатор бе Иван Иванов – бивш полицейски служител. 50 питбули бяха спасени при акция на Криминална полиция през 2016 година. 

Фабриката бе атакувана и преди близо една година. Полиция и Агенция по храните влязоха в имота на бившия полицай в началото на декември. Срещу него е подаден сигнал, че развъжда питбули за незаконни боеве. По време на проверката във фабриката и във външното пространство около нея са намерени 37 кучета – питбули и смесени породи.  

Развъдникът за питбули на Иван Иванов – без лиценз, първите сигнали срещу него – още през юни и август

В началото на тази години иззетите питбули през 2016 година са били умъртвени със заповед на БАБХ. През октомври миналата година агенти на агенцията,  чиято собственост към онзи момент са били животните, са пристигнали в ОП "Зооветеринарен комплекс", където близо 4 години полагаха грижи за 38-те кучета от Арената на смъртта.

Дни преди да бъдат изведени от приюта, петчленна комисия е заседавала във връзка с казуса. По време на срещата са участвали експерти от БАБХ, представител на неправителствена организация, етолог и кинолог, както и представител на Зооветеринарния комплекс.

Тяхното становище е било, че животните не са подходящи за осиновяване или социализиране, и препоръчва евтаназия. 

Умъртвиха питбулите от Арената на смъртта в Пловдив, били негодни за осиновяване

 

Изпрати новина