Развъдникът за питбули на Иван Иванов се оказа уж легален, ама не съвсем. Припомняме, че полиция и Агенция по храните влязоха в имота на бившия полицай в началото на декември. Срещу него е подаден сигнал, че развъжда питбули за незаконни боеве. По време на проверката във фабриката и във външното пространство около нея са намерени 37 кучета – питбули и смесени породи. От тях 7 са били бебета на 2-3 месеца, научи още медията ни. По време на проверката в имота на улица „Георги Бенев”, Иванов е представил редица документи.  Иван Иванов представил декларация, че е редовен член на „Спортинг догс България” / Sporting Dogs Bulgaria/ . Същият е платил такса на 15 кучета, които са ваксинирани, обезпаразитени вътрешно и външно и имат необходимите паспорти. Бившият полицай предоставил и сертификат от международната организация за отглеждане на кучета.  

 

Развъдникът за питбули на Иван Иванов - какво се случва зад оградата?Според БАБХ, животните не са с видими белези от наранявания

Въпреки отказа на БАБХ-Пазарджик да предоставят информация относно лиценза на развъдника, наш репортер провери списъка на всички развъдници у нас. В официалният регистър на Агенцията по храните, обновен на 4 декември 2020 година, името на Иванов не фигурира сред фирмите и организациите, който се занимават с развъждане на кучета.

Единствените такива в Пазарджик е приютът за бездомни в село Мало Конаре. Междувременно името на Иван Иванов фигурира в списъците на собственици на кучета към Община Пазарджик. В регистъра той е вписал общо 30 кучета, научи TrafficNews.

Медията ни научи още, че първите сигнали към БАБХ и полицията срещу Иванов са подадени още през юни и август месец тази година. На 16.08 до Агенцията по храните в Пазарджик е депозирано писмо от гражданка за неправомерното отглеждане на питбулите.

„В регистрите на Общината веднага излязох 30-те кучета – питбули. Научих и името на собственика, който познаваме в града и знаем, че се е занимавал с незаконни боеве. Подадох жалбата и през септември, съвместно с БАБХ посетихме адреса на Иван Иванов. Беше в Пазарджик и там не открихме кучета. От Агенцията обясниха, че нямат правомощия да извършват проверка в друг областен град. Случаят приключи. Обяснено ми бе, че трябва да депозирам нова жалба, но до Пловдив. Междувременно в сайта на БАБХ развъдник на името на Иванов не бе отразено нито в графата за град Пазарджик, нито за Пловдив. Обърнах се отново към Агенцията и от там ме уведомиха, че всеки един развъдник с лиценз от тях, официално се вписва в регистъра, който е публичен”, разказа жителка на Пазарджик.

С TrafficNews се свърза и човекът, подал първия сигнал още през юни. Той поиска да остане анонимен.

„Теренът, на който се отглеждат питбулите на улица „Георги Бенев”, е даден за публична продан от ЧСИ. Отидохме там с още един потенциален купувач, за да го разгледахме. Там се натъкнахме на кучетата. Гледката бе потресаваща – гладни и изнемогващи животни. Един от питбулите нямаше долна челюст, друг бе на къс повод и не можеше да мръдне от мястото си. Купите за вода бяха празни, а следи от храна нямаше. В последствие гледах репортажа на БТВ, както и двата материала на медията ви. На снимките и кадрите въпросните кучета ги нямаше”, заяви очевидецът. Той обаче е направил снимки на животните, за да оправдае твърденията си.

Проверка на TrafficNews показва, че действително бившата фабрика за хотелско оборудване е предадена на търг. Фирмата, която стопанисва обекта е в процес на ликвидация, а задълженията й към НАП са за над 300 хиляди лева.

И към този момент проверката по случая продължава. Преписките са предадени на прокуратурата.

Предстои да разберем дали Иван Иванов ще бъде подведен под отговорност и за какво действие или бездействие от негова страна. Междувременно TrafficNews ще припомни част от закона за защита на животните, както и този за ветеринарномедицинската дейност .

„Закон за защита на животните:

Чл. 6. (1) Забранява се проявата на нехуманно отношение към животните.

(2) За нехуманно отношение към животните се смята причиняване на болка или страдание на животно или предизвикване на силен страх.

Чл. 7. (2) 

1.всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или увреждане на здравето му или стрес;  
3. нарушаване на принципа на добрата практика по отглеждане на животни, когато това води до вредни последици за здравето на животните; 
9. излагане на животни на температурни или други неблагоприятни атмосферни влияния, недостиг на кислород или ограничаване на свободното им движение, които им причиняват болка, страдание, увреждане или стрес; 
19. купиране на ушите и опашките с цел промяна на външния вид на животните; 

   
Закона за ветеринарномедицинската дейност  
Чл. 151 
6. връзването на животни по начин, който им причинява болка, страдание или нараняване;
7. отглеждането на животни при постоянна тъмнина или постоянно вързани;”. 

Прилагаме и снимки, предоставени от човека, подал първия сигнал срещу Иванов.