38-те питбула от Арената на смъртта  в Пловдив , които бяха иззети след акция на полицията през 2016 година, са били умъртвени. През октомври миналата година агенти на БАБХ,  чиято собственост към онзи момент са били животните, са пристигнали в ОП "Зооветеринарен комплекс", където близо 4 години полагаха грижи за тях.   

Припомняме, че 50 питбули бяха спасени при акция на Криминална полиция, при разкриването на арена за кучешки боеве на ул. "Георги Бенев" в Пловдив през 2016 година. В бивша фабрика за хотелско оборудване, собственост на бившия полицай Иван Иванов, ченгетата се натъкнали на истинска ферма за кучета-бойци. 

Всички кучета бяха откарани в общинското предприятие, но много от тях починаха от различни болести.  

Окончателно: Потвърдиха присъдата на експолицая за Арената на смъртта в Пловдив

 

Със специализиран транспорт питбулите са били иззети и откарани в пункт на Агенцията по храните.

„В края на 2020 година предадохме животните на собственика им – БАБХ. С наш транспорт, те бяха откарани извън Пловдив, в определено звено на Агенцията. От тогава нямаме информация за животните”, заяви пред наш репортер директорът на кучешкия приют в Пловдив Георги Божев. Той коментира още, че ситуацията е била изключително деликатна и първа по рода си в страната. 

Дни преди да бъдат изведени от приюта, петчленна комисия е заседавала във връзка с казуса. По време на срещата са участвали експерти от БАБХ, представител на неправителствена организация, етолог и кинолог, както и представител на Зооветеринарния комплекс.

Тяхното становище е било, че животните не са подходящи за осиновяване или социализиране, и препоръчва евтаназия. Това заявиха от Агенцията по безопасност на храните пред наш репортер.

Животните са проявявали агресия към кучета и други животни. Не са били социализирани, което е водело до опасност за живота и здравето на човек.

Арената на смърта в бивша фабрика за хотелско оборудване на улица "Георги Бенев" отново бе атакувана 4 години по-късно. Полиция и Агенция по храните влязоха в имота на бившия полицай в началото на декември. Срещу него е подаден сигнал, че развъжда питбули за незаконни боеве. По време на проверката във фабриката и във външното пространство около нея са намерени 37 кучета – питбули и смесени породи. 

 Развъдникът за питбули на Иван Иванов – без лиценз, първите сигнали срещу него – още през юни и август

По време на проверката в имота на улица „Георги Бенев”, Иванов е представил редица документи.  Иван Иванов представил декларация, че е редовен член на „Спортинг догс България” / Sporting Dogs Bulgaria/ . Същият е платил такса на 15 кучета, които са ваксинирани, обезпаразитени вътрешно и външно и имат необходимите паспорти. Бившият полицай предоставил и сертификат от международната организация за отглеждане на кучета.  

Предстои да разберем дали Иван Иванов ще бъде подведен под отговорност и за какво действие или бездействие от негова страна.