Основната версия, по която се работи за стрелбата срещу данъчния шеф Иво Стаменов в София, е посегателство в резултат на изпълнение на служебните му задължения.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Чирпан, където откри новата сграда на Районната прокуратура.

43-годишният Стаменов бе прострелян на улица "Дунав" в близост до кръстовището с ул. "Московска", докато шофираше личния си автомобил - джип БМВ Х3. Сигналът за стрелбата бе подаден около 8.40 ч. вчера сутринта. Данъчният шеф е бил причакан и прострелян от упор на метри от входа на детска градина.

"Установено е, че изстрелите по него не са били два, а един. Нараняванията са две заради парче от предното обзорно стъкло на автомобила, което се е счупило. На този етап чакаме и резултатите от балистичната експертиза, тъй като началната ни версия е, че е стреляно с дългорезно оръжие, най-вероятно карабина", обясни главният прокурор.

По думите на Цацаров, активните действия по разследването са свързани най-вече с кръга от лица или по-скоро търговски субекти, по които Стаменов, който е началник на отдел "Фискален контрол" в НАП, е изпълнявал служебните си задължения.

"Работата продължава, поддържам постоянно връзка с главния секретар на МВР, но основната версия очевидно е свързана с изпълнение на служебните му задължения", допълни главният прокурор.

По-рано днес от ВМА, където простреляният мъж е настанен, съобщиха, че той продължава да е в много тежко състояние и с опасност за живота. Снощи се е наложила втора операция, като са му направени още преливания на кръв и плазма, както и тежка медикаментозна поддръжка на жизнените функции.

Ивайло Стаменов е с поражения в десния бял дроб и големите кръвоносни съдове в областта.