Служителят на ДАНС Борислав Христов, който бе арестуван за получаване на подкуп, се призна за виновен.  Делото срещу агента протече по реда на съкратеното съдебно следствие, като размерът на наложеното наказание ще се редуцира с 1/3. Така съдът наложи на подсъдимия наказание в размер на 1 година лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок.  Със същата присъда Христов бе осъден на глоба в размер на 2000 лева и съдът го лиши от право да заема държавна длъжност в сферата на националната сигурност за срок от 1 година.

Припомняме, че Борислав Христов бе арестуван за получаване на подкуп на 11 ноември. Той е приложил изпитана схема на земеделец от Карлово, за да го превърне в "редовен абонат". Христов го предупредил, че срещу него има образувана проверка и му обещал протекция срещу ежемесечни "вноски". 

През септември ДАНС започнали проверка за неправомерно получаване на субсидии от еврофондове. В агенцията са постъпили сигнали , че животновъди декларират по-голям брой животни, отколкото отглеждат и съответно получават повече субсидии. 

Въпросният земеделски производител отглеждал голям брой животни и също бил сред проверените. На този етап няма информация дали животновъдът е имал нарушения. Но Христов успял да го убеди, че има констатирани нарушения и започнал да го изнудва. 

През септември 2021 г. той поискал 1500 лева от земеделеца, като го убедил , че го чакат огромни глоби. Изплашен, земеделецът ги платил. Следващият месец служителят отново се свързал с него и поискал поискал нови 1000 лева. Тогава обаче карловецът подал жалба в ДАНС - София. На следващата среща той предал 750 лева на дансаджията, но цялата операция вече била записана, а парите за подкупа - описани и белязани. След срещата Христов е арестуван в сградата на ДАНС на ул. "Княз Богориди" в Пловдив, а при обиска сумата е открита в него. 

Общата сума на неправомерно получените средства е 2250 лева. 

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

Дансаджията Борислав Христов опитал да сложи земеделеца на месечен "абонамент"Окръжна прокуратура ще поиска от съда да му бъде наложена мярка "задържане под стража"