Служителят на ДАНС Борислав Христов, който бе арестуван за получаване на подкуп вчера,  е приложил изпитана схема на земеделеца от Карлово, за да го превърне в "редовен абонат". Той го предупредил, че срещу него има образувана проверка и му обещал протекция срещу ежемесечни "вноски". 

През септември ДАНС започнали проверка за неправомерно получаване на субсидии от еврофондове. В агенцията са постъпили сигнали , че животновъди декларират по-голям брой животни, отколкото отглеждат и съответно получават повече субсидии. 

Въпросният земеделски производител отглеждал голям брой животни и също бил сред проверените. На този етап няма информация дали животновъдът е имал нарушения. Но Христов успял да го убеди, че има констатирани нарушения и започнал да го изнудва. 

През септември 2021 г. той поискал 1500 лева от земеделеца, като го убедил , че го чакат огромни глоби. Изплашен, земеделецът ги платил. Следващият месец служителят отново се свързал с него и поискал поискал нови 1000 лева. Тогава обаче карловецът подал жалба в ДАНС - София. На следващата среща той предал 750 лева на дансаджията, но цялата операция вече била записана, а парите за подкупа - описани и белязани. След срещата Христов е арестуван в сградата на ДАНС на ул. "Княз Богориди" в Пловдив, а при обиска сумата е открита в него. 

Общата сума на неправомерно получените средства е 2250 лева.  Престъплението е квалифицирано по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс. Окръжна прокуратура – Пловдив днес привлече като обвиняем Христов, съобщи наблюдаващият прокурор Петър Петров.  

Христов е с мярка за неотклонение 72 часа, а Окръжна прокуратура ще поиска от съда да му бъде наложена мярка "задържане под стража" .

Проверява се дали има и други фермери в областта, които са били изнудвани.