Край на делото „Октопод“. Специализираният наказателен съд оправда Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов по няколко обвинения и осъди условно Марчело Джотолов и Янко Попов за изнудване на бивш полицай. Втората инстанция - Апелативният специализиран наказателен съд, е потвърдила присъдата на първата.

Прокуратурата обаче не е протестирала решението на второинстанционния съд пред ВКС и с това съдебният процес приключва. Осъдените условно обаче продължават да обжалват, пише "24 часа".

Делото тръгна след шумната акция през февруари 2010 година и беше едно от трите, които стартираха тогава. Т. нар. "Голям Октопод" не стигна до съда. По него беше обвиняем и Пламен Стоянов-Дамбовеца, а разследването беше за източването на "Кремиковци". Обвиненията по големия октопод бяха свалени.

На първа инстанция в Специализирания наказателен съд е делото „Нежния Октопод“ - за сводничество.

Делото срещу Алексей Петров беше за изнудвания от преди повече от 20 години. Докато то беше в началната си фаза и се гледаше в градския съд по-голямата част от обвиняемите  осъдиха България в Страсбург заради арестите. Някои от свидетелите починаха, а други промениха показанията си.

Срещу Алексей Петров започна и още едно дело - за пране на пари от работата му като консултант по окрупняване на мобилни мрежи в страната. По него също беше оправдан през 2017 г.