Ако Филип Янков бъде вкаран в затвора и спре лечението му, това ще повлияе тежко на здравето му, а дори и на живота. Това смята адвокат Димитър Бодаков - защитник на осъдения за опит за убийство, след секс скандал в пловдивското село Рогош.

Днес Филип Янков застана пред Пловдивския апелативен съд, за да обжалва наложената му присъда от Окръжния съд под тепетата. На първа инстанция той получи наказание от 6 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и беше осъден да плати обезщетение на пострадалия Тодор Ванев в размер на 15 хиляди лева.

Пострадалият Ванев, също  депозира жалба срещу наказанието на комшията си, но не присъства в залата. Упълномощен да го представлява в процеса е адвокат Иван Шилев.

6,5 години затвор за мъж, опитал да убие съсед заради секс компроматОбвиняемият ще трябва да плати обезщетения в размер на 15 хиляди лева

Инцидентът се случи през март 2020 г., но враждата датира от почти половин година по-рано. Тогава по-възрастният извадил нож и наръгал другия.

В основата на скандала между двамата мъже от две ромски фамилии, стои разпространен в социалните мрежи порно клип. Филип твърди, че инцидентът не е провокиран от видеото, а от агресивното поведение на Ванев към семейството му.

Процесът беше многократно отлаган, заради различни здравословни проблеми на Филип, но днес той присъства в съдебната зала. Именно здравословното му състояние е основен мотив защитата му да поиска по-лека присъда. Адвокат Бодаков представи две епикризи и поиска да се назначи нова съдебно медицинска експертиза със специалист вътрешни болести, както и да се призоват още двама свидетели, за да се разяснят всички обстоятелства около това как се поддържа здравето му.  

Прокуратурата и защитата на пострадалия не се съгласиха с исканията на адвокат Бодаков и поискаха от съда да не бъдат уважени.

В своите съдебни прения, държавното обвинение пожела потвърждаване на присъдата, а адвокат Иван Шилев поиска наказанието да бъде увеличено на 10 години.

Прокуратурата смята, че Окръжният съд абсолютно правилно е отсъдил всичко и изводите са точни, като е приел наказание около законовия минимум с превес на смекчаващите вината обстоятелства и предвид здравословното състояние на Янков.

Защитникът на Филип, адвокат Бодаков поиска намаляване на присъдата с възможност за условно наказание с най-дългия изпитателен срок, защото е голяма вината и на пострадалия. Освен това той не е пострадал тежко и е прекарал само 3 денонощия в болницата, заради 4 порезни рани.

Филип, опитал да убие съсед заради порно клип край Пловдив, се оказа с COVID и не се яви в съдаДва клипа са станали причина за кървавата свада между двата ромски клана

Филип, опитал да убие съсед заради порно клип край Пловдив, се оказа с COVID и не се яви в съдаДва клипа са станали причина за кървавата свада между двата ромски клана

„Той е средно интелигентен човек и сам не може да си прости това, което се случи и се разкайва абсолютно искрено. Той страда от много неща и буквално е половин човек. Всичките му заболявания сочат, че вътрешните му органи са в много лошо състояние”, допълни Бодаков.

В последните си думи пред съда, Филип Янков каза, че съжалява и искрено се разкайва:

„Признавам си вината и дълбоко съжалявам. За здравословното ми състояние мога да кажа, че съм бил над 120 пъти в болница.

Аз и цялото ми семейство сме обидени от разпространението на клиповете. Не съм искал да го убия, а само да го сплаша. Ако исках да го убия, щях да го направя. Моля да уважите искането на моя защитник и да прецените присъдата спрямо здравословното ми състояние”.

Апелативният съд ще обяви решението и мотивите си в законовия едномесечен срок.