Пловдивският Окръжен съд осъди на 6 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим подсъдимия Филип Янков, който преди две години намушка четири пъти с нож Тодор Ванев в пловдивското село Рогош. Със същата присъда съдът осъди обвиняемият да плати на пострадалия обезщетение в размер на 15 хиляди лева.

До инцидента се стигнало след скандал между двамата мъже от две ромски фамилии, в основата на който, стои разпространен в социалните мрежи порно клип. По-възрастният извадил нож и наръгал другия.

След множество отложени заседания днес се даде ход на делото с разпит на някои от явилите се свидетели, които са съседи на двете враждуващи фамилии. Те се изправиха пред магистратите, но заявиха, че нищо не знаят и не са присъствали на фаталната случка.

Защитникът на обвиняемия, адвокат Стоян Янков, изиска делото да бъде отложено заради липса на още няколко свидетели . Прокурор Галин Гавраилов и представителят на пострадалия адвокат Иван Шилев оспориха искането, защото повече призовани свидетели не са присъствали и не знаят нищо по случая и няма причина делото да се проточва повече, защото ключовите свидетели са разпитани. Пловдивският окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура и делото тръгна по общия ред.

Съдът даде дума на подсъдимия Янков, който разказа своята версия. 

Този инцидент е много дълга история. Аз нямах намерение да се случи това и искам да кажа,че Тодор Ванев няма един приятел в селото , никой не иска да общува с него. А аз бях приятел с него и се уважавахме  много .

На 3-ти Август 2019 жена ми каза, че Руска - жената на Тодор се е отбила до нас  със сестра си Севда и дъщерята на Севда. Започнали са да се карат с Атанаска, която е жена на моя син. Спорът е бил за това, че Атанаска е имала връзка с Тодор и са  показали порно клипове на двамата . По-късно Пуска показа и на мен  въпросните клипове”, разказа Филип.

И така клип с „френска любов”, заснета с телефона на Тодор Ванев и разпространена в последствие в социалните мрежи, запалва враждата. 

„Обадих на Тодор, питах го какви са тези порно клипове с  Атанаска , а той ми отговори, че не разпространявал такива неща. Не съм му отправял никакви закани за убийство. След известно време  видях Тодор и просто го помолих  това да не достига до сина ми , защото са много грозно. И той ми отговори „Филипе, във фирмата, в която работя всички ме мразят, явно някой ми е хакнал профила, изкарал е клиповете и ги е разпространил.А след това пред съда каза ,че ги е изпратил на Златка. След това сам ги е качи във фейсбук с цел да подразни сина ми Ангел.

На мен ми е звънял, за да ми подхвърля заплахи за бой, също много пъти се е заканвал и на сина ми,  в деня на инцидента също. В същия този ден отидох до къщата на Тодор да взема жените от моята рода, които бяха отишли у майката на Тодор-Куна , за да й се оплачат и да я помолят повече да не се заяждат с нас. Казах им да си тръгват и останах с брат ми да си говорим с Куна, но съвсем нормално. Казах й да каже на Тодор да не прави проблеми и да не ме заплашва. След това се чуха викове, излязох на улицата и заварих Тодор да налага жена ми и дъщеря  ми. През  това  време дойде Атанаска и нея я хвана и я удари. Аз тръгнах да бягам  към него, а той ме лепна с тукат и ме събори. Скочи върху мен и започна да ме рита.  Много се изплаших да не ме удари в корема,защото имам 5 операции . Съжалявам за случилото се, аз не помня как съм си изкарал ножката, която нося , за да си беля плодовете.  Аз звъннах на полицията,  обясних всичко, но явно е имало и други хора ,които са се обадили. Взеха ме в полицейската кола. Относно скъсаната блуза на Янев, той я скъса сам, а единствения удар към него е отправен от моя внук”, довърши историята си обвиняемият.

Филип твърди, че инцидентът не е провокиран от порно клиповете, а от агресивното поведение към семейството му. Той каза,че под въздействето на шока е извършил деянието и не си спомня почти нищо. Подсъдимият заяви, че застава зад всяка своя дума и е съгласен да се подложи на детектор на лъжата. Съжалява за това, което е направил и изиска от съда най-леката присъда , защото често постъпва в болнични заведения, заради здравословни проблеми.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.