Делото срещу тримата  инспектори от ДАИ - Пловдив, които бяха арестувани за искане и вземане на подкуп от транспортни фирми, продължава в Окръжен съд.

Днес пред магистратите бе разпитан собственикът на транспортна компания - „МУЛБУЛ ТРАНС“ ЕООД, който е подал сигнал за изнудване до органите на реда.

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, няколко души бяха арестувани по разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове. 

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са привлечени като обвиняеми за това, че от 2017 година до юли 2019 година, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, сектор „Контролно административна и наказателна дейност“, приели дар, който не им се следва, за да не извършат действие по служба – да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

 Даяджиите от Пловдив не взимали подкупи, разпитват всички свидетели по делото

Корнелис Мулдърс разказа пред съдебният състав, че често е пращал пари на служителите си в България, за да „дават кеш на инспектори при проверка”. Според нидерландския бизнесмен това било нормално за България, да се дават суми на ръка. За рушветите той е бил уведомяван от служителката си Димитрина Трачева.

„През две години имахме проверки и при тях са откривани грешки. Дима оправяше тези грешки. Инспекторите идваха на частно, плащахме им кеш. За това ме уведомяваше Димитрина, аз превеждах пари и тя теглеше с карта от банкомат. Тя ми е казвала за какво са парите, но не за данъци или такси. Знам, че това е нормално за България. В началото сумите бяха по-ниски, но с всяка година се вдигаха. Плащал съм между 1000 и 2000 евро. Дима ми е казвала, че ако не плащаме, ще ми вземат лиценза, защото те са органите, които могат да вземат това решение. Не съм се консултирал с юристи и не сме жалили нито един акт. Не съм се притеснявал”, каза пред съда Корнелис Мулдърс.

След разпита му, от прокуратурата поискаха показанията му да бъдат прочетени от фазата на досъдебното производство.  През 2020 година, нидерландецът точно е посочил сумите, които са му искани от инспекторите на Автомобилна администрация.

„ През май 2019 ми се обади Трачева и каза, че имаме проверка. Намерени бяха нарушения и трябва да даден 2000 лева, за да не пишат актове. Пратих пари, но все пак ни бяха съставени 7 акта по 50 лева всеки. След това Трачева ми каза, че отново ще имаме проверка и отново трябва да преведен пари, този път 3000 лева.  Още няколко пъти са идвали, търсили информация за влекачи и пак им е било давано по 1000 лева. Около Великден бях в Нидерландия, когато Трачева се обади отново. Пак имахме инспекция и пак са били открити грешки. Каза ми, че докато не платим 5 хиляди лева, няма да спрат проверките. Ядосах се и първоначално не исках да плащам , но склоних. От ареста до сега нямам проблеми с ДАИ и фирмата ми се развива нормално”, казал тогава Корнелис Мулдърс.

По време на едно от заседанията по случая бе разпитана Димитринка Трачева, мениджър в компанията на Мулдърс. Тогава тя заяви, че при последната проверка е дала 3 хиляди лева на Станко Милушев, като парите са предадени чрез посредник. Въпросният мъж е служител на друга транспортна компания, като на него дала плика с „подаръка”.

„Аз и колежката ми на няколко пъти изтеглихме сумата от 3 хиляди лева, приготвих я в плик и се обадих на Станко. Казах му, че съм готова и той изпрати човек, за да вземе парите. Дойде мъж на име Милен, който също работи в транспортна фирма и на когото дадох „подаръка”. След дни приключи проверката, но пак бяхме санкционирани с 2300 лева”, разказа тогава Трачева.

Свидетелка, заковала инспекторите от ДАИ: Всеки път искаха пари, кодовото име бе „подаръче”Служителките на нидерландската фирма приготвяли в пликове суми от 700 до 5 хиляди лева

Днес пред магистратите бе разпитан и въпросният Милен, за който се твърди, че е носел подкупа в ДАИ. Той бе категоричен, че освен документи, нищо не е носил в сградата на Автомобилна администрация.

„От 10 години се занимавам с международен транспорт. Работя в холандска компания, ситуирана в България. Преди това официте ни бяха там, и именно там се запознах с Корнелис Мулдърс. Дружествата ни бяха на 20 километра една от друга. В България си помагаме – кой с шофьори, кой е превоз на документи и лични вещи. Дима я познавам покрай работата ни в транспорта. Преди нея във фирмата имаше друга мениджърка – Кристина. С Трачева, когато последната се върна от майчинство, се скараха и Кристина напусна. Може и да е уволнена, не знам. Дима ме е търсила, за да й нося документи до ДАИ, дори джобове с документи съм давал на Станко Милушев”, каза пред съда Милен Атанасов.

Отново по искане на прокуратурата, показанията на свидетеля бяха прочетени в залата.

През 2019 година, Атанасов е заявил, че е взел плик от Дима през месец май същата година и го е предал на Милушев.

„Станко ми каза да мина през фирмата на Мулдърс и да взема от Дима плик. Трачева ми го даде, бях с колата. Пликът беше бял, без надписи и запечатан. Не се виждаше съдържанието му”, заявил тогава Милен. Свидетелят обаче бе категоричен, че никога не е казвал тези думи по време на досъдебното производство.

„Не е вярно това, не съм го изричал. Полицията ме държаха 6 часа, като през това време не спираше да ми звъни телефона. Имах 50 шофьора, които ми бяха на главата. Дадоха ми показанията, дори не съм ги чел и само се подписах, само и само да си тръгна. Това не са мои думи”, бе категоричен Атанасов.

Делото продължава и към този момент. Заседанието обаче бе закрито, тъй като в залата ще бъдат представени и прочетени СРС-тата по случая.