Двама адвокати, участващи в защитата на членовете на ОПГ за разпространение на марихуана, не се явиха в Пловдивския окръжен съд и това доведе до второ поредно отлагане на делото.

Участниците в престъпната група Евгени Цветков(48), Душан Кодрич (27), Георги Филянов (28), Стефан Георгиев(49) и Петър Димитров (49) бяха арестувани, заедно с още шест човека след спецакция на Криминална полиция- Пловдив съвместно с ГДБОП. 

Общо 11 души бяха заловени като участници в схемата за разпространение на марихуана в края на месец март 2023 година. Прокуратурата повдигна обвинение на 9 от тях, като петима бяха оставени в ареста, а останалите 4-ма - пуснати с по-леки мерки за неотклонение. Настоящето дело се води срещу общо 7 души от ОПГ-то. При спецакцията на полицията бяха задържани над 12 килограма марихуана на стойност 72 хиляди лева, но в хода на делото е изяснено, че става въпрос за много повече марихуана.

Липсващ адвокат спъна делото срещу ОПГ-то, арестувано с дрога за 72 бона в ПловдивТе са отглеждали марихуаната във врачанска вила

По делото е изяснено, че участниците в схемата за дрога са си правили чести срещи в цялата страна. Извършени са множество процесуално-следствени действия, сред които и 22 претърсвания и изземвания на адреси и автомобили, намиращи се на територията на областните дирекции в Пловдив, Враца и Пазарджик. Те са били обитавани и ползвани от обвиняемите, като са били намерени и иззети различни количества от наркотичното вещество - марихуана, както и малко количество амфетамин. Сочен за основен дилър на наркотиците е Георги Филянов.

Двама от обвиняемите отглеждали в къща с оранжерии край Враца са 59 растения марихуана. Друг държал марихуана, с общо тегло 6976 грама на стойност 41 856.00 лева. Срещу останалите подсъдими са повдигнати обвинения, че в различни комбинации по различно време и на различни места в България, са държали с цел разпространение и разпространили наркотици в големи размери с различни стойности, сред които с общо нето тегло 9 305,732 грама на обща стойност 55 834,39 лева, с общо нето тегло 20 147.96 грама на обща стойност 120 887.76 лева, с общо нето тегло 11 807.352 грама на обща стойност 70 844.11 лева, и някои от тях са разпространили на служител под прикритие високорискови наркотични вещества – марихуана, с общо нето тегло 2209.26 грама на обща стойност 13 255.56 лева  и с общо нето тегло 1008.472 грама на обща стойност 6050.83 лева

Престъпната група, хваната с наркотици за 72 хиляди лева, отглеждала марихуаната във врачанска вилаСъдът остави петимата обвиняеми в ареста, a 4-ма от тях са пуснати с по-лека мярка

Според прокуратурата Георги Филянов, който е от Сопот, е отговарял за  разпространението на дрогата. Пакетирането на забранените вещества се е извършвало в дома на бащата му. Относно участието на обвиняемия Евгени Цветков се твърди, че той е правил чести международни курсове до Испания, от където е набавял наркотиците и ги е вкарвал в България. По делото има доказателства, че 8 кг от марихуаната е намерена в бус на другия обвиняем Петър Димитров. Участниците в схемата за дрога са си правили чести срещи в цялата страна.

Те са били следени от полицията, и от униформени под прикритие, които влизали в ролята на клиенти, като са направили и фиктивни сделки с някои от разпространителите.

Тарторът на ОПГ за разпространение на дрога Георги Филянов пробва да излезе на свободаАко бъде признат за виновен той може да получи между 3 и 12 години затвор