Евгени Цветков(48), Душан Кодрич (27), Георги Филянов (28), Стефан Георгиев(49) и Петър Димитров (49) са част от участниците в схемата за разпространение на марихуана на стойност 72 хиляди лева.  Петимата днес застанаха пред съда по обвинения за разпространение на  наркотични вещества в големи размери  - марихуана с общо нето тегло над 12 кг. Двама от тях са извършили деянието в условията на опасен рецидив.  Други двама, сред които и жена, са и с повдигнато обвинение за отглеждане на марихуана на територията на вилна зона във Враца. 

Припомняме, че след спецакция на Криминална полиция- Пловдив съвместно с ГДБОП бяха арестувани 11 човека, които са били замесени в схемата, като само на 9 от тях днес прокуратурата повдигна обвинение.  Пет от тях днес поискаха от магистратите да не бъдат задържани в ареста , а останалите 4-ма са пуснати с по-леки мерки за неотклонение. Една от освободените е и жената на Евгени Цветков от Враца, в чийто имот са били намерени отглежданите растения марихуана.

Прокурорът по делото поиска от съда да бъде уважено искането на Окръжна прокуратура за взимане на най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо петимата мъже. Държавното обвинение счита, че въпреки ранния етап на разследването е ясно, че именно обвиняемите са участници в това престъпление. Той добави, че има опасност ако петимата бъдат пуснати с по-лека мярка да се укрият или да извършат друго престъпление, предвид, че двама от тях- Душан Кодрич и Стефан Георгиев са осъждани за подобни деяния.

Прокурорът разкри и подробности около разследването, като стана ясно, че Филянов, който е от Сопот е лицето, е отговарял за  разпространението на дрогата.Пакетирането на забранените вещества се е извършвало в дома на бащата на Георги Филянов. Относно участието  на обвиняемия Евгени Цветков се твърди, че той е правил чести международни курсове до Испания, от където е набавял наркотиците и ги е вкарвал в България. По делото има доказателства, че 8 кг от марихуаната е намерена в буса на другия обвиняем Петър Димитров. Участниците в схемата за дрога са си правили чести срещи в цялата страна.

Стана ясно също, че полицаи са влезли в ролята на клиенти, които са направили фиктивни сделки с някои от обвиняемите. Относно представените от някои адвокати писмени доказателства за влошено състояние на подзащитните им, прокурорът каза, че това не им е попречило да извършат престъплението, следователно не е оправдание да бъдат пуснати от ареста по тази причина.

По делото са извършени процесуално-следствени действия, сред които и 22 претърсвания и изземвания на адреси и автомобили, намиращи се на територията на областните дирекции в Пловдив, Враца и Пазарджик. Те са били обитавани и ползвани от обвиняемите, като са били намерени и иззети различни количества от наркотичното вещество - марихуана, както и малко количество амфетамин.

Пловдивски криминалисти спипаха престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотициЗадържани са 11 души и са иззети над 20 килограма марихуана

След пледоариите на държавното обвинение, продължи адвокат Стефан Левашки, който бе защитник на врачанина Евгени Цветков. Той каза, че в кориците по делото името на клиента му не се споменава. Там е описано за „някакъв личен шофьор”, който правил курсове до Испания, но няма доказателства, че това е самият Цветков. Адвокатът добави, че дори обвиняемият да е замесен, не може да бъде обвинен в такава мащабна дейност, а относно намерените растения във вилата на жена му не е явно все още дали са годни , спомена Левашки. Така юристът поиска по-лека мярка- „гаранция” или „домашен арест”.

Същото бе искането и на адвокат Васил Василев, който защитаваше 27-годишния Душан Кодрич. Адвокат Росица Драгинова- защита на основния в схемата Филянов, спомена, че от доказателствата по делото не може да се направи предположение, че подзащитният й е участвал във всеки един от пунктовете , които са посочени. Юристът посочи още, че единствените свидетелски доказателства, касаещи 28-годишния Георги, са на полицаите „под прикритие” , затова тя помоли внимателно да бъдат погледнати.

Адвокат Красимир Бков, защитник на Стефан Георгиев твърди, че участието на обвиняемия в схемата се явява незначително, като поиска по-лека мярка за Георгиев. Такова бе искането на защитата на  Петър Димитров, в чийто бус бяха намерени част от наркотиците.

В последните си думи пред магистратите, обвиняемите изразиха съжалението си за случилото се.

Искам да се прибера,за да се грижа за съпругата ми, която е тежко заболяване, както и майка ми”, каза Георгиев.

„Надявам се на гаранция или домашен арест. Условията в ареста не отговарят на здравословното ми състояние. От няколко дни не съм ял.” Това бяха думите на Душан Кодрич.

Въпреки това съдът бе категоричен и определи и на петимата най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Определението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативен съд-Пловдив.