30 000 лева обезщетение е присъдил Пловдивския районен съд на  36-годишният Николай Атанасов, който след година и няколко месеца престой в ареста и две тежки обвинения, е оправдан на всички инстанции.  
Мъжът, който е родом от Враца, на 19 декември е задържан заедно с т.нар. „люлинска бригада” на Титката. Арестите идват след спецоперация на пловдивската полиция, при която са заловени трима  известни касоразбивачи- Петър Николов Пашката, Иван Радков-Рамото и Димитър Бадалски- Бомбата.  Като в екшън филм, бандитите са арестувани минути преди да оберат чейнч-бюро на Гроздовия пазар. След това са задържани и останалите членове на бригадата - Тихомир Алипиев, Васил Василев, Анатоли Василев. Прибран е и шефът на районното управление в Слатина Тони Костадинов, за който полицията имала информация, че дава информация на касоразбивачите. Срещу арестуваните е повдигнато обвинение за организирана престъпна група и обвинения за няколко крупни обира  на ЦКБ Козлудуй и на фирма „Веко”ЕООД –Троян.
До момента на задържането си , мъжът няма криминално досие. Търгува с автомобили, има малък сервиз и много клиенти в града. Живее със съпругата си и двете си деца. До 19 февруари, когато  е арестуван.  Срещу него е повдигнато обвинение за съучастие и той остава зад решетките година, четири месеца и 9 дни, преди да бъде оправдан. Решението на Окръжния съд е потвърдено на следващите две инстанции- Апелативен и Върховен касационен съд. 

„Тези хора съсипаха живота ми. Сега съм оправдан, но в очите на хората продължавам да съм престъпник.  Не знам защо го направиха. Съжалявам само, че макар че съдя прокуратурата, тези пари ще бъдат платени не от прокурорите, които допуснаха тази несправедливост, а  от хора като мен, които си вадят хляба  честно и почтено” каза Атанасов за TrafficNews.bg.

Атанасов съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата, тъй като задържането му е било незаконно. Искът , който той е внесъл е за 160 000 лева. Той смята, че сумата е малка за преживения ужас. Районният съд го е уважил частично, като се е мотивирал, че насенетите му щети не са толково големи и искът е прекомерен. Адвокатът му Борислав Златанов заяви , че ще обжалва решението пред Апелативен съд.

Единственото интервю на  Атанасов четете ТУК

Още темата вижте  тук

TrafficNews.bg