Внушителен иск за обезщетение в размер на 160 000 лева  срещу прокуратурата е завел 36-годишният Николай Атанасов.  Мъжът, който е родом от Враца, на 19 декември е задържан заедно с т.нар. „люлинска бригада” на Титката. Арестите идват след спецоперация на пловдивската полиция, при която са заловени трима  известни касоразбивачи- Петър Николов Пашката, Иван Радков-Рамото и Димитър Бадалски- Бомбата.  Като в екшън филм, бандитите са арестувани минути преди да оберат чейнч-бюро на Гроздовия пазар. След това са задържани и останалите членове на бригадата - Тихомир Алипиев, Васил Василев, Анатоли Василев. Прибран е и шефът на районното управление в Слатина Тони Костадинов, за който полицията имала информация, че дава информация на касоразбивачите. Срещу арестуваните е повдигнато обвинение за организирана престъпна група и обвинения за няколко крупни обира  на ЦКБ Козлудуй и на фирма „Веко”ЕООД –Троян.

Пашката сключи споразумение със съда и бе осъден на година и половина . Тихомир Алипиев- Титката  бе осъден на 10 години; Анатоли Василев – на 7 години лишаване от свобода, Васил Василев - на 9 години, Иван Радков - на 2 години и 2 месеца лишаване от свобода, Димитър Бадалски - на 2 години при първоначален строг режим. Други трима подсъдими от престъпната група са оправдани. Сред тях е Николай Атанасов. 

До момента на задържането си , мъжът няма криминално досие. Търгува с автомобили, има малък сервиз и много клиенти в града. Живее със съпругата си и двете си деца. До 19 февруари, когато  е арестуван.  Срещу него е повдигнато обвинение за съучастие и той остава зад решетките година, четири месеца и 9 дни, преди да бъде оправдан. Решението на Окръжния съд е потвърдено на следващите две инстанции- Апелативен и Върховен касационен съд. 

Сега Атанасов съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата, тъй като задържането му е било незаконно. Смята, че сумата, която иска е малка за преживения ужас.  

„Тези хора съсипаха живота ми. Сега съм оправдан, но в очите на хората продължавам да съм престъпник.  Не знам защо го направиха. Съжалявам само, че макар че съдя прокуратурата, тези пари ще бъдат платени не от прокурорите, които допуснаха тази несправедливост, а  от хора като мен, които си вадят хляба  честно и почтено” казва Атанасов, който днес се яви на делото за обезщетение в Пловдивския окръжен съд. След това той даде за TrafficNews.bg  и първото си интервю.

Над 5 милиона лева  е платила прокуратурата през 2013

През 2013 г. срещу прокуратурата са влезли в сила 217 решения, по които са присъдени 2 060 197 лв. Година по-рано сумата е 2 888 460 лв., а решенията в сила - 176, показват данните от последния годишен доклад на държавното обвинение. Затова оттам правят извода, че обезщетенията намаляват. В сумата влизат обезщетения и разноски, но не и лихвите, тъй като те се изчисляват към момента на изплащане на парите.

В близо половината от случаите обезщетенията са присъдени заради оправдателни присъди, при 40% от казусите става дума за прекратени дела, а при останалите - за незаконно задържане под стража. През 2013 г. прокуратурата е платила по 5 567 248 лв. От тях 3 834 836 лв. са главници, а останалото са лихви.

Отделно държавата плаща между 1 и 3 млн. лв. всяка година обезщетения по решения на съда в Страсбург. Има и административна процедура за компенсация за бавно правосъдие, но там таванът е 10 000 лв.

Кой и защо е държал Николай Атанасов зад решетките четете утре в TrafficNews.bg  

Парашкева Иванова