Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) категорично отказва да отговаря на въпроси за катастрофата, при която пострада бившият депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. Вестник "Сега" е изпратил питане по Закона за достъп до обществена информация за причините и дали има наказани за инцидента, станал на 18 май на оживено кръстовище между бул. "Гоце Делчев" и бул. "България" в София. СДВР обаче обясни, че няма право да изнесе данни по случая.

Причината е, че катастрофата се разследва от прокуратурата, която е образувала досъдебно производство. В такъв случай информация по делото може да бъде дадена единствено с разрешение на наблюдаващия прокурор. Все още не е ясно какво е евентуалното престъпление, което държавното обвинение разследва повече от 2 месеца. По неофициална информация в медиите Рашидов е карал лекотоварен автомобил, който е минал на червено по бул. "България" и се е ударил в друга кола, след което се е обърнал до трамвайните релси.

Въпреки изпратените запитвания по случая - до пресцентъра на Софийската районна прокуратура, до нейния административен ръководител Невена Зартова, както и до говорителя на главния прокурор - Сийка Милева, никой от държавното обвинение не е отговорил. Така остава въпросът какво е дало предпоставка за започване на наказателно производство по случая, след като, по първоначална информация, в инцидента не е участвал водач с над 1,2 промила алкохол в организма, нито са причинени телесни повреди.

Вежди Рашидов е скулптор и министър на културата в първото и второто правителство на Бойко Борисов. Бил е също общински съветник в Столична община и депутат от ГЕРБ в 44-ото и 45-ото Народно събрание. Рашидов е разследван и преди заради своенравно поведение на пътя. На 29 ноември 2001 г. той, заедно с друг общински съветник от СДС, се сбиват с полицай, след като колата на скулптора е паркирана неправилно пред общината. Полицаят е със счупен нос, а инцидентът е заснет от екип на телевизия „Евроком“ и от охранителната камера на общината. На следващия ден двамата съветници са арестувани и прокуратурата завежда дело за лека телесна повреда на полицай и хулиганство.

 

 

На 5 април 2002 г. прокуратурата прекрати делото срещу Рашидов с мотива, че престъпления не са извършени.