Наказание лишаване от свобода за срок от 18 години, което да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим, получи днес на първа инстанция 57-годишния Божидар Крумов от Стара Загора.

Съдебен състав на Окръжния съд в града го призна за виновен в това, че в периода 2-3 декември 2020 г. умишлено умъртвил Ангел Христов, на 42 години, също от Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Наказателното производство премина по реда на съкратено съдебно следствие, тъй като подсъдимият и неговият защитник, частният обвинител и повереникът му дадоха съгласие да не се провежда разпит на свидетели и вещи лица, както и при постановяване на присъдата съдебният състав непосредствено да се ползва от съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

В съдебна зала Крумов заяви, че е съгласен с всички извършени процесуални действия по разследването и не оспорва събраните до момента доказателства на досъдебното производство. Изрази становище, че не желае да се събират повече доказателства за тези факти, запознат е с последиците от това и се отказва от разглеждането на делото по общия ред.

Подсъдимият и пострадалият се познавали и поддържали приятелски отношения. На 2 декември се чули по телефона, срещнали се и решили да се почерпят в дома на подсъдимия, който живеел сам в апартамент.

Под въздействие на употребения алкохол от двамата, в хода на разговора, между тях възникнал конфликт и словесно пререкание. В един момент подсъдимият взел стъклената бутилка с ракия, която била на масата, и с нея нанесъл силен удар в главата на пострадалия, в резултат на който Ангел паднал назад на леглото, където останал да лежи, без да дава признаци на живот.

Подсъдимият установил, че пострадалият е мъртъв, но останал в кухненския бокс и продължил да пие. След като изпил ракията, той излязъл от апартамента, като изхвърлил вещите на мъртвия в контейнер за смет. След това се прибрал, решил да предприеме действия по заличаване на следите от престъплението, като се освободи от трупа, като го разчлени на парчета.

Частите от тялото поставил в найлонови чували, който изхвърлил в контейнер за боклук през определен интервал от време. На една от торбите попаднали служители, работещи на лента за сортиране на отпадъци, а на другата - мъже, ровещи в контейнерите за смет. Убитият бил разпознат по специфичната татуировка, които имал на лявата си ръка. Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Край тези контейнери за смет до блок 26 в старозагорския квартал "Трите чучура" през декември м.г. бе намерена найлоновата торба с двете ръце на убития, без дланите, и убийството започна да се разплита. Снимка: Ваньо Стоилов