Крадци са задигнали учебниците и помагалата на децата от приюта на отец Иван в село Якимово. От май досега къщата е разбивана три пъти, като последният обир е от преди няколко дни. Свещеникът подозира голяма ромска фамилия, която се занимавала предимно с кражби.

В приюта живеят около 250 души, като близо 80 от тях са деца. Най-малкото е бебе, родено само преди две седмици, а до дни се чака още едно.

"Става дума за едни и същи хора, знам кои са. За съжаление обаче, нищо не мога да направя. Задигнали са каквото видят-тетрадки, компютър, дори една касичка. Децата останаха без учебници. Затова съм говорил с учителите и да видим колко от старите са запазени", обясни отец Иван, цитиран от "Монитор".

В приюта му в село Якимово има 12 първокласника. Сега децата имат нужда най-вече от учебници, пособия, дрехи и обувки.

Затова свещеникът разчита предимно на дарители. Вече се обадили няколко човека, които заявили, че ще помогнат.

"Лятото нямахме никакви дарения, но това е нормално. Тогава хората ходят на почивки, трябват им пари за море. Радвам се, че сега се обадиха няколко души, които обещаха да купят дрехи на децата", коментира още отец Иван. Той обясни, че засега в приюта има достатъчно хранителни продукти, но са им необходими дърва за зимата.

"Трябва да осигуря дърва, защото иначе няма как да се отопляваме зимата. А кубикът е около 70-80 лева. Добре е поне, че сметките са ни платени. Вече сигурно е излязла новата фактура за тока и трябва да видя колко е. Иначе ще останем без електричество и после пак трябва да плащам, за да го включат", каза свещеникът.

Приютът в Якимово редовно е обект на кражби. Преди месеци от там бяха задигнати дори шест кошера с мед. Тогава отец Иван се оплака, че един кошер излиза около 300 лева, а медът се ползва предимно от децата.

През 2014 година пък стопанисването на другия приют на отец Иван-този в Нови хан, бе поверено на сина му-отец Григорий. В момента там са настанени около 50 души.

"Там обаче редовно има хора и няма как да се краде. Имат си всичко засега", допълни отец Иван.