Тримата контрабандисти на тютюн от разбитата фабрика край Пловдив, са привлечени към наказателна отговорност.

Както TrafficNews съобщи, поредна фабрика за нелегална обработка на тютюн бе разбита край Пловдив. Под наблюдението на прокуратурата, криминалисти са атакували цех в село Бенковски.

В рамките на операцията е предприето претърсване на гаражно помещение в пловдивското село, където полицаите откриват голямо количество тютюнева суровина. Иззети са близо 2,7 тона безакцизна стока, машини, кантари, чували с фино нарязан тютюн - готов за реализация и суровина във вид на балирани тютюневи листа.

Като съпричастни към случая са задържани трима мъже на възраст 23, 25 и 44 години. 

Арести край Пловдив! Разбиха още една фабрика за тютюн, пипнаха близо 3 тона стокаТрима са задържани

Спрямо мъжете е повдигнато обвинение за притежание с цел продажба на над 2,7 тона тютюн. Един от мъжете, 25 годишният, е привлечен и по още едно престъпление. Той се е опитал да избяга с бус по време на акцията.

Как се стигна до арестите?

Около 12 часа на изхода на  Бенковски полицейски служители спрели за проверка два товарни микробуса, марка „Мерцедес“. В единия от тях пътували трима мъже – единият 45 годишният тартор, както и други двама свидетели. Във втория – помагачите му.

Когато полицаите се отправили към втория бус, за да извършат проверка, 25-годишният водач тръгнал рязко и се насочил в посока Пловдив. Полицейският автопатрул се отправил веднага след него, като въпреки подадените светлинни и звукови сигнали, шофьорът на микробуса не спрял.

При навлизане в района на „Шекер махала“, водачът и неговият спътник скочили в движение от колата, като избягали и се скрили между къщите в ромската махала. През това време бусът продължил да се движи още няколко метра, ударил се в тротоарен бордюр и спрял.

При извършена проверка в багажника били открити 10 черни найлонови чувала, пълни с около 300 кг ситно нарязан тютюн. Установено било, че микробусът е бил натоварен в къща в Бенковски.

Последвало претърсване и изземване в имота, в който имало двуетажна тухлена постройка, двор, гараж и стопански постройки. Те били наети за ползване от 45-годишният тартор. В имота били намерени и иззети  множество чували, пълни с около 2 700 кг ситно нарязан тютюн, както и машини за рязане на растителната маса  и електронна везна. По-късно бегълците са били установени и задържани от органите на МВР.

Под надзора на Районна прокуратура – Пловдив се извършват процесуално-следствени действия. Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават.