Две години след скандала "Суджукгейт" , основният сведетел на обвинението се озова зад решетките. Със свое собствено обвинение. Проданов е задържан в курорта "Албена" по време на акцията на Спецпрокуратурата, ДАНС и полицията в Добрич. Зам. главният прокурор Иван Гешев съобщи, че му е повдигнато обвинение за ръководство на организирана престъпна група за данъчни престъпления - избягване установяването и плащането на ДДС.  Разследвани са още трима души като извършители на данъчни престъпления. 

Скандалът “Суджукгейт” започна през лятото на 2017 година. Според разследващите Мартинов изнудвал бизнесмена Антон Проданов още през 2012 година. На четири пъти депутата му искал по 1 тон суджук, обяснявайки, че иначе ще го вкара в ареста. Заявил му и че деликатесът е за премиера Борисов.

“Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за теб. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса си свършил.”, казал Мартинов на Проданов през 2013 година. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че тече разследване срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, но че категорично Борисов не е замесен в него.

След година и половина разследване, през януари тази година, делото срещу вече бившия депутат от ГЕРБ  влезе в съда. През този период обаче многократно беше съобщавано, че свидетели по делото срещу Мартинов са заплашвани - палени са коли на бизнесмени, които е трябвало да си “затварят устата” и тн.

Държавното обвинение беше категорично, че заплахи е имало дори и срещу магистрати и разследващи случая. Въпреки това Мартинов е на свобода срещу 20 хиляди лева парична гаранция. 

В края на февруари тази година  стана ясно, че основният свидетел по делото “Суджукгейт” е внесъл  граждански иск за 36 000 лева срещу бившия депутат Живко Мартинов. Именно тогава  Проданов обясни, че бизнесът му с колбаси е фалирал след скандала през 2017 г. Той поиска да  бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител.   

Бизнесменът претендира за над 36 000 вреди, които Мартинов му нанесъл, защото на толкова са оценени  дадените от него общо 4 тона суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма.

Адвокатът на Мартинов пък беше категоричен, че  имало неточности как точно колбасите са били предоставени на Мартинов, както и какво се е случило с тях след това.

Докато чакаше развоя на делото обаче, Проданов също се оказа обвиняем. По време на процеса срещу Мартинов,той  намекна пред журналисти, че във всяка фирма могат да се намерят “проблеми” и че натиск върху различни бизнесмени се оказва и по този начин, като фирмите се проверяват непрекъснато от различни институции.

Проданов обаче все още е в ареста и не е проговорил дали смята задържането си за “наказателна акция” и какви данъчни престъпления е извършил. Самият Гешев се застрахова, че няма връзка между настоящото дело срещу Проданов и делото "Суджукгейт". 

"Лицето, което ръководи групата - Антон Проданов, е емблематично за Добрич, осъждано е за данъчни престъпления. Проданов има сериозен бизнес и в София, управлява търговски дружества и заведения, парадира с политически връзки", заяви Гешев.