Експолицаят Атанас Качаков, служител на ударната бригада от  Трето районно, който бе арестуван в края на месец май, отново застана пред съда. Днес в Апелативен съд той е обжалвал наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Припомняме, че преди седмица Окръжен съд не му уважи молбата да се прибере у дома. С единтична молба бе и Симеон Иванов. След близо два часа заседание, магистратите не уважиха жалбата им и ги оставиха зад решетките. 

Качака и Симеон Иванов искат у дома, съдът им отказаИзминаха близо пет месеца от мащабната акция на Вътрешна сигурност и Окръжна прокуратура, делото вече е в Спецпрокуратурата

И днес Иванов и Качаков настояха за по-леки мерки за неотклонение. По време на заседанието обаче, изненадващо експолицаят е оттеглил молбата си за освобождаване от ареста, научи TrafficNews. Така той ще остане зад решетките. 

Апелативен съд се смили над Симеон Иванов. Той бе освободен с по-лека мярка "Домашен арест" и забрана да напуска страната, научи още медията ни. Иванов ще остане в дома си, като ще му бъде поставена проследяваща гривна.

Както TrafficNews съобщи, Специализираната прокуратура пое случая с Ударната бригада на Трето районно. ВКП е прела, че фактите и обстоятелствата по предварителните обвинения отговарят на компетентността на Спецпрокуратурата и от 15 юли делото вече е в столицата.

Задържаният бивш началник на Трето РПУ Самуил Хаджиев е бил освободен поради влошено здравословно състояние в началото на седмицата. 

Как се стигна до тук? 

Изминаха близо пет месеца от мащабната акция на Вътрешна сигурност и Окръжна прокуратура. Самуил Хаджиев, Атанас Качаков , Данаил Димитров и Симеон Иванов бяха арестувани на 19 май.

Според прокуратурата те са участвали в тежки криминални престъпления, като корупция, чадър над проституция, наркоразпространение и други. Последваха и обвинения.

Окончателно! Апелативен съд остави в ареста Хаджиев, Качаков и съучастниците им

Едно от най- сериозните е опит за кражба на 500 кг марихуана за медицински цели от склад  в асеновградското  село Болярци. Самуил Хаджиев и Атанас Качаков са обвинени затова, че на 5 април 2021 година, в село Болярци в съучастие, като извършители, са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение – престъпление по чл. 356а, вр. чл. 354а, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение, гласи обвинението на прокуратурата. 

Бившият шеф на Трето районно се сдоби и с четвърто обвинение. Той е прикрил информация за меллето с Иво Лудия на Околовръстното. Неслучайна е връзката между двамата.

Оказва се, че Иво Даскалов е участвал заедно с Качака и другите двама задържани Симеон Иванов и Дидо Димитров, в отвличането на Фарук Манаф.

Задържаха Иво Лудия! Повдигнаха му обвинение за отвличане

Качаков, Димитров и Иванов са с повдигнати обвинения именно заради отвличането и побоя над Фарук Манаф. 

Фарук, който има полицейско досие и условна присъда за притежание на наркотици, попаднал в полезрението на полицейско- криминалното ООД, тъй като според тях разполагал с информация за местоположението на сериозно количество открадната марихуана за стотици хиляди левове. Наричат я „полицейска трева“, защото след кражбата лично единият от задържаните – полицаят Атанас Качаков, отвлича Фарук с останалите подсъдими, които си говорят на „колега“, за да я намерят.

Отвлеченият и пребит от полицаи Фарук Манаф с разказ за тормоза

След побоя Манаф пуска жалба, а извършителите на побоя са силно притеснени от започналото разследване на Вътрешна сигурност. Това негово действие провокирало и следващите престъпления на групата. Месец след побоя и подаване на жалбата Фарук е спрян от полиция в Карлово, а в колата му са открити наркотици. Разбира се, нито проверката е случайна, нито "откритата дрога". Следва бързо производство и тъй като Фарук Манаф е в изпитателен срок, той заминава директно в ареста, където остава четири месеца.

Според източници от разследването наркотиците са предварително поставени в автомобила на Фарук. Доказва го и следственият експеримент, направен 5 месеца по-късно.

В разследване на GlasNews.bg бяха показани подробности около мотива за отвличането на Фарук, както и каква е връзката между ударната бригада от Трето районно и останалите арестувани. В основата се оказа марихуана.

Как се отглежда марихуана във военен имот и каква е връзката с арестуваните пловдивски полицаи?