Как се отглежда марихуана във военен имот с отпаднала  необходимост ?  Каква връзка има тя с „полицейската” трева и арестите от Вътрешна сигурност в Пловдив през май?  Разследване на GlasNews.bg търси отговорите на тези въпроси и хвърля повече яснота около събитията с арестуваните полицаи и отвлечения Фарук Манаф.

Кадрите, които виждате във видеото, са от военни складове, които се намират в имот над село Войнягово, община Карлово. От 2000 г. имотът е с отпаднала необходимост за Българската армия и се управлява от Министерството на отбраната. Охраняван е до 2017 г., като решението е взето заради неговото местоположение. Разположен е в труднодостъпна местност – терен от 227 дка горски фонд и 2 декара земеделска земя. В момента имотът освен че е под прякото управление на Министерството на отбраната, е със статут на публична държавна собственост.

Интересът ни за това какъв е статутът на имота дойде, след като открихме, че там е отглеждана марихуана. По наша информация незаконната дейност се извършвала в продължение на близо 3 години. Периодът съвпада с премахване на охраната от обекта.

В района за никого не е тайна, че вилата, постройките и имотът се ползват от Симеон Иванов с прякор Главата. Потвърждават го и хората от селото.

Симеон Иванов бе единият от задържаните през май при акцията на прокуратурата и Вътрешна сигурност в Пловдив. От тогава в ареста са част от ударната бригада на пловдивската полиция - началникът на Трето РУ-Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков, както и Данаил Димитров с прякор Дидо Ръкавичката. Последните двама са с повдигнати обвинения заради отвличане и побой над Фарук Манаф. 

Отвлеченият и пребит от полицаи Фарук Манаф с разказ за тормозаСъпругата му Габриела се страхувала дори да излезе от дома си

Фарук, който има полицейско досие и условна присъда за притежание на наркотици, попаднал в полезрението на полицейско- криминалното ООД, тъй като според тях разполагал с информация за местоположението на сериозно количество открадната марихуана за стотици хиляди левове. Наричат я „полицейска трева“, защото след кражбата лично единият от задържаните – полицаят Атанас Качаков, отвлича Фарук с останалите подсъдими, които си говорят на „колега“, за да я намерят.

След побоя Манаф пуска жалба, а извършителите на побоя са силно притеснени от започналото разследване на Вътрешна сигурност. Това негово действие провокирало и следващите престъпления на групата. Месец след побоя и подаване на жалбата Фарук е спрян от полиция в Карлово, а в колата му са открити наркотици. Разбира се, нито проверката е случайна, нито "откритата дрога". Следва бързо производство и тъй като Фарук Манаф е в изпитателен срок, той заминава директно в ареста, където остава четири месеца.

Според източници от разследването наркотиците са предварително поставени в автомобила на Фарук. Доказва го и следственият експеримент, направен 5 месеца по-късно: Докато Фарук е в ареста, разпитани и пребити са още много хора в РУ в Карлово. Само няколко се престрашават да подадат жалба. Един от тях е Кирил Рачев. По думите му освен че е пребит, е заставен да подпише готови показания срещу Фарук Манаф.

Дилян Дуралийски, който не се познава с Фарук, също твърди, че подписва листове с готови показания срещу него, подготвени от полицейските служители от Карлово.

„Първо ме извика шефът на Криминална - Станев, и после ме вкараха при Гешев и при Кутаров. И там ми говориха да подпиша този лист, където са написани тези показания. Питаха ме дали го познавам. Аз казах, че не го познавам. И те ми викат: „Просто подпиши този лист и си тръгвай.!“ Казаха ми да внимавам какво ще направя, защото мога да отида при него, защото аз съм съден за такива работи. Подписах и си тръгнах. Всичко, което е написано в този лист, не  съм го написал аз. После ми казаха какво е било написано, че той е дошъл на нашата улица. Отворил е прозореца на колата, аз съм му дал 70 лева и той ми е дал 5 грама трева“, разказва Дилян Дуралийски.

Кое накара карловските полицаи да проявят тенденциозност и полицейски произвол? Дали действията им имат нещо общо с предходните събития, при които полицай отвлича човек, за да търси открадната трева? Защо за карловските полицаи беше толкова важно да компрометират отвлечения Фарук? Кой разпореди атаките срещу него и заставянето на хора да подписват готови написани показания, чрез забранени способи и средства? Услуга между полицаи ли е, или нещо друго? Надяваме се скоро да получим официално становище по тези въпроси от компетентните институции.

По наша информация не само криминалното им минало е това, което свързва всички пребити и набелязани. Става ясно, че общото между тях е откраднатата „полицейска трева“. Всички потърпевши живеят близо до района над село Войнягово, който както стана ясно, е управляван от Министерството на отбраната и в който от няколко години Симеон Иванов – Главата отглежда коне. От официално становище на Министерството на отбраната става ясно, че имотът не е отдаван под наем. А това означава, че Иванов се е самонастанил незаконно. Само коне ли са отглеждани там?

Във видеото ви показваме гуми, използвани като саксии. В тях и с просто око се вижда, че е имало реколта. В близост има и вода. От наши източници разбираме че, това е мястото където близо три години е отглеждана марихуана. Заради откраднатата полицейска трева е пребит и Фарук Манаф.

Димитър Скакалечков е отглеждал марихуана в Америка, където в някои щати това е законно. В страната ни е имал бизнес с индустриален коноп. По думите му, в България е честа практика да се отглежда трева в изоставени военни бази.

„Сто процента от това, което видях там, е отглеждана трева. Дупката може да се използва многократно. Един път като си я използвал старата дупка, махаш старата пръст и пълниш с нова пръст. С нова тор. Цистерните с вода са за напояване под земята. Някой се е възползвал от тези военни складове. Това, което видях, корените са стари, явно са презимували там. Това се е случило миналата година 2020 г. през летния период. През есента реколтата е била обрана“, смята Димитър Скакалечков.

Обрана е тревата от обекта, но не от тези, които са я гледали. Била е открадната.

В района откриваме кофички за разсад.  И само на двеста метра от тях две ниви. Консултираме се със специалисти и разбираме, че всичко е добре подготвено и изчислено за отглеждане на марихуана. Дори и цистерната под земята, която откриваме, е там, за  да се полива засаденото.

Теренът, който ви показваме, е достатъчно труднодостъпен, че да може, необезпокояван от никой, който реши да отглежда марихуана. Ограден е с електронен пастир. Има добре обезпечени помещения за сушене, а балите за коне са добро прикритие. Има вода. Има и слънце.  

В същото време от Министерството на отбраната никой не подозира, че в техен обект с отпаднала необходимост някой отглежда сериозни количества марихуана. Потърсихме официален коментар от Министерството на отбраната даден ли е имотът под наем? Ето и отговора:

Веднага след като излъчихме нашето разследване, на вратата на имота, в който установихме, че се е отглеждала марихуана, бе поставена табела, че обектът се охранява от Министерството на отбраната.

В отговора е посочено, че обектът не се охранява от 2017 г. Посочено е също, че с оглед за недопускане на неправомерно ползване се извършват ежегодни регулярни проверки, за което се изготвят протоколи. Последната проверка на имота е от 1 юни тази година, или ден след като показахме кадри от нашето разследване. При нашите многобройни обхождания на терена катинарите бяха счупени, сега освен табелата откриваме, че са подменени.

В становището на Министерството на отбраната се казва, че са открити 30 гуми с торф. Много повече са обаче.  Ние преброихме над 100 и още толкова дупки, изкопани на три различни места.

„Ако я няма тази гума, ще трябва да изкопаят по-голяма дупка. Те са изкопали по-малка дупка и мързеливата са сложили гума и напълнили с пръст, като саксия без дъно. Това е рисково, защото зариваш дупката и няма нищо. Сега тези гуми стоят там. Може да имат протекции, може само да гадая… Но е много смело с тези гуми“, допълни Скакалечков.

Смело е и да отглеждаш марихуана в имот на Министерството на отбраната, без да имаш сключен договор за наем или ползване под някаква форма. Смело е и полицаи да отвличат и пребиват хора, търсейки открадната трева. Само преди два дни Атанас Качаков за втори път поиска промяна на мярката му за неотклонение, а близките му организираха протест пред съда. В същото време веднага след като излъчихме разказа за полицейски произвол на Фарук Манаф, той отново получи индиректни заплахи за живота му и този на семейството му.

Работата по случая с отвличането му продължава. Разследващите работят и по доказване на всички престъпления, за които има данни, че са извършили и останалите задържани от „ударната бригада“ на пловдивската полиция.