Пловдивския окръжен съд днес гледа делото срещу трима подсъдими за уркиване на древни монети и културни ценности днес. Иманярите са двама мъже и една жена, вършали в Пловдивски регион.  

Срещу Гена са повдигнати обвинения за това, че е придобила културни ценности, монети, всички на обща стойност 955 лева, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, предвиден в Закона за културното наследство. Както и за това, че е държала в гр. Карлово повече от три археологически обекта, монети, всички на обща стойност 63 лева, които не са били идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

Срещу Людмил са повдигнати три обвинения. Първо за това, че в периода 30.10.2015 г. до 3.11.2016 г. в гр. Червен бряг, обл. Плевенска, при условията на продължавано престъпление е отчуждил културни ценности, монети, всички на обща стойност 955 лева, и е направил опит да отчужди културни ценности, а именно един брой монета, сребърна /фуре/, римска, постумна, на император Клавдий I /41-54 г./ на стойност 500 лева, като опита е останал недовършен по независещи от волята ѝ причини. Стойността на укриваните културни ценности възлиза на 1455 лв.

Второ, Людмил е държал повече от три археологически обекта – всички на обща стойност 63 лева, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, предвиден в Закона за културното наследство. И накрая, за това, че на 3.11.2015 г. в гр. Койнаре, обл. Плевенска, противозаконно е държал и укривал предмети, материали, оръдия – металдетектор и един брой стик, за които е знаел, че са предназначени и са послужили за търсене и съхранение на археологически обекти – престъпление по чл. 277а ал.7 от НК.

Срещу Георги са повдигнати също три обвинения за това, че на 27.10.2015 г. в гр. Димитровград, обл. Хасковска, е отчуждил културни ценности, монети, на обща стойност шестдесет и три лева, които не са които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред. Мъжът още е държал повече от три археологически обекта, всички на обща стойност 350 лева, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред. Както и затова, че противозаконно е държал и укривал предмети, материали, оръдия – металдетектор без уточнена марка, модел и сериен номер, ведно със слушалки, за които е знаел, че са предназначени и са послужили за търсене и съхранение на археологически обекти.

Снимката е илюстративна!